7

М. Василева

преди 6 години

До АнонименВ допълнение мога да добавя, че Захари Стоянов е вдъхновител и организатор на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, революционер, писател, публицист, журналист, политик, общественик и най-вече родолюбец. Щял е да направи много за България, ако не е била преждевременната му смърт. Трудните условия на живот на въстаник и затворник са допринесли за влошеното му здравословно състояние и ранната му кончина.

6

Мариана Василева

преди 6 години

До АнонименЗахари Стоянов не е имал синове, а 3 починали дъщери. Четвъртата се ражда след смъртта му и живее до 98 годишна възраст, като носи неговото име - Захаринка.

5

Анонимен

преди 6 години

Стоян Заимов високо оценява Записките по българските въстания като пише, че съдбата е запазила Захари Стоянов от турските ятагани и куршуми за да изобрази подвизите на българските бунтовници в своите прекрасни трудове. Посветен в революционните идеи от Никола Обретенов, съратник на Стефан Стамболов по време на Старозагорското въстание, един от Хвърковатата чета на Бенковски, апостол в IV Панагюрски революционен окръг, лежал в 7 турски затвора, организатор на Съединението, въобще светла личност.

4

Анонимен

преди 6 години

Умрял във Франция от запек , от пастърма

3

Анонимен

преди 6 години

но част от потомците на Захари Стоянов не живеят в България и не знаят български език това ми нап,ави най-голямо впечатление!

2

Анонимен

преди 6 години

Горкият Захари-изгубил трима сина и не видял дъщеря си.

1

Първи

преди 6 години

Прекрасна история