25

Сигобара Сиготочи

преди 6 години

По време на борбите за освобождение българското землище е 250 000 км2. Населението с български корен и самосъзнание е около 9 000 000 човека (7 млн. християни и 2 млн. мюсюлмани). Резултата след Ньойския диктат е загуба на 2/3 от землищаето и 1/2 от населението. Съветска окупация, избиване на почти целия формиран елит след освобождението и 70 г. коунистически терор, продължаващ и в момента със загуба на нови 2 млн. българи по икономически причини. Невероятно е, че още сме тук.

24

Сигобара Сиготочи

преди 6 години

5. Това е най-грандиозния провал довел до най-големите катастрофи за българския народ. през 1912 г. България влиза във войната срещу Османската империя без да е подписан окончателния договор за подялбата на оаманските територии на Балканите. Последствията са ужасяващи. България е била на ръба да бъде разделена териториално между съседите си. Губим 2/3 от националното землище, пристигат стотици хиляди бежанци, 3 млн. остават извън границите и по късно насила са отродени и асимилирани.

23

Сигобара Сиготочи

преди 6 години

4. През 1903 г. след избухване на Илинденско-преображенското възстание България е трябвало да обяви независимост и война на Османската империя. Това щеше да доведе до още по голямо надигане на населението. Още повече, че възстанниците вече са спечелили симпатиите на Европа и на САЩ. Една от най-големите ни грешки след освобождението с още по тежки последици.

22

Сигобара Сиготочи

преди 6 години

Втората грешка ни вкарва в 500 г. мюсюлманско "присъствие". 3. По време на Сръбско-Българската воина 1885 г. Българската армия не превзема Ниш, въпреки, че сръбската армия е разгромена и до Белград няма кой да ни спре. Австрия и Русия газ пикаят но не могат да направят нищо, просто продължават да насъскват Сърби и Румънци срещу нас. Брирания обаче е зад нас и задържа Турците. Пропуснат момент с бъдещи тежки последици.

21

Сигобара Сиготочи

преди 6 години

Петте грешки на България:1. След като приемаме христианството от Рим и той признава правото ни да четем и пишем божието слово на български, и благославя писменоста ние се отмятаме и минаваме към Константинопол. Накрая това довежда до падането ни под византииска власт за 165 г. 2. След като цар Калоян прави Уния с Папата се допуска гръцките шпиони да се развихрят и да го убият, докарвайки на власт безгръбначния Борил който отново ни вкарва под крилото на Константинопол.

20

game1

преди 6 години

много точни коментари(тези с повечето лакове)!няма какво да добавя

19

1

преди 6 години

Разумно решение на светия сенод !

18

До 13

преди 6 години

Има логика за съюз на МПЦ, БПЦ и Украинската афтокефална църква ориетиран на запад. Укранците и те се мъчат да се еманципират от Московията както македонците от Сърбия. Но за западна ориентация както казахте се търси нов Калоян у нас.

17

Анонимен

преди 6 години

До 15 Искането за признаване на МАКЕДОНСКА църква ,не е сгромолясване на македонизма. Когато признаят ,какъв им е произхода и искат вливане на епархийте им към Българската църква ще се съглася ,че македонизма се разпада.

16

Анонимен

преди 6 години

Православната Църква е едно духовно тяло,където трябва да царува освен любов и ред и смирение!Аз твърдя ,че МПЦ са болни от македонски национализъм!Владиците им подписаха със СПЦ на срещата в Ниш през 2002г. документ в който се съгласявада са към СПЦ ,като автокефална Охридска архепископия.Три неща СПЦ си запази право да избира заедно с тях аехейпскоп на ОА,в литургийте да споменават србския Патриарх и ОА да няма право да вари миро. След няколко месеца от МПЦ се отеглиха от спорузомението!

15

Анонимен

преди 6 години

В Скопие македонизма се сгромолясва със страшна сила, просто не е за вярване, че толкова бързо става, явно е бил на глинени крака.

14

Анонимен

преди 6 години

Който си спомня футболната среща ЦСКА - Панатинайкос сигурно знае защо се стигна до преиграване и другият слу4ай е с Йордан Йов4ев на олимпиадата 2004 .Не можете да си представите колко ни мразят .Държавната им политика е такава спрямо нас .

13

шматка

преди 6 години

До 10Да ти кажа и на мен ми мина през ума тази идея.Православието заприлича на битпазар.Всеки си търгува интереса а вярата остана в страни някак си

12

Алцек

преди 6 години

Виновен е Борис Трабвало е да онстояваме традициите си.Сега нямаше да кръщават Кутмичевица на Македония. Щяхме да си останем горди Българи.

11

Анонимен

преди 6 години

На мен за българските вестници не ми дреме какво пишат, камо ли за гръцките!

10

Анон

преди 6 години

Трябва ни нов цар Калоян който да направи уния с Рим и да покаже среден пръст на другите лицемерни и българофобски православни страни.

9

Наше село

преди 6 години

- Блажиш ли, блажиш ли, дядо попе?- Туй е чиста Македонска наденица, бе, серсемино!

8

фанариотски вой

преди 6 години

Крадеца вика "дръжте крадеца"! Реват точно гърците, които от векове използват Православната църква за да асимилират, елинизират и постепенно обезличават и завземат българи, албанци, власи и т.н.! Точно те, сега ***, че сме използвали многострадалната ни Църквица за влияние!? И то в отговор на апел за помощ от братя, които отколе сърби и гърци отродиха направиха еничари...

7

88

преди 6 години

До 3-ти: Що, това лошо ли е? Да изоставим националните си интереси за да угодим на сръбските и гръцките неблагодарници???

6

шматка

преди 6 години

До 4А защо не общуват с мен .Нали и аз съм християнин.Нали и аз изповядвам същите ценности като тях.Същия Бог.