25

Ердоган и Давутоглу

преди 6 години

До МиялИ това, което казваш, е доказателство, как сме добрували под дебелата сянка на Падишаха.

24

БиБи

преди 6 години

До Анонимен к.22Хайде да се поразходиш един ден до Вселенската патриаршия и още един ден до Руската патриаршия. Вземи от тях по едно решение, че македонската архиепископия е част от Българската патриаршия и поради това й се сваля схизмата. Сетне БиБи ще те назначи за негов заместник. Ти нали си гербаджия? Друг такава умна мисъл не може да измисли.

23

Анонимен

преди 6 години

Никога не съм се впечатлявал от историци, които напират да се правят на политици или просто си вярват, че са говорили с Бога. Нека не забравяме, че акад. Богдан Филов е бил много добър археолог и историк, което не му е попречило да бъде слаб и недалновиден политик.

22

Анонимен

преди 6 години

До 21 Охридската архепископия съществува ,като част от Вселенската Патриаршия още преди създаването на Българската Църква,така ,че не може, да се прави сравнения с признаване на никога не съществували Мизийска,Тракийска,Доброджанска,Родопска църкви!

21

Анонимен

преди 6 години

Македонската трябва да признае, че е била част от Българската Екзархия. Тогава може.

20

Анонимен

преди 6 години

Прочитайки устава на БПЦ ще си позволя да цитирам коментар по тоя повод за признаването"ще чакате,първо требва да признаеме Мизийската автокефалност,Тракийската,Добруджанската,Шопската,Родопската и автокефалността на църквата на черноморското крайбрежие'хахахахаха....Ке чекате "бракя"друго не ви остава!

19

Анонимен

преди 6 години

няма македонска църква, както няма и шопска църква.

18

Анонимен

преди 6 години

За щастие това е Българска екзархия. Затова не е необходимо да признаваме каквото и да е.Другото е национално предателство.

17

Миял

преди 6 години

До -13; По време на борбите за независима БПЦ ,Княз Лобанов и Граф Игнатиев изпратиха на заточение 6 български БЛАДИЦИ ,между които беше и Иларион Макариополски. Тогава нашите създават Папската Уния. Започват преговори с Ватикана за преминаване на БПЦ към Римо-католическата.Няма Санстефанска Б--я ,кято е руска измишльотина. Има Българска ЕКЗАРХИЯ.

16

Миял

преди 6 години

До Анонимен--13; Русия беше против Независима БПЦ. Със Султански Ферман 1870 г е утвърдена Българската Екзархия с територия 225 000 кв. км. Русия и Гърция ни наложиха СХИЗМАТА 1872г.т.е. Отлъчиха ни от ПЦ до 1945 г. Продължавай да си РУСОФОБ и няма да сбъркаш.

15

Миял

преди 6 години

зависи какво ще кажат руснаците. Освен това Синода са от ДС.

14

ау

преди 6 години

Да се признае задължително, без да се съобразяват със сърбите и гърците !!!! Гледаме си нашия интерес !!!

13

Българина

преди 6 години

Съединението прави силата, само така България ще стане нещо повече от географско понятие. Всички българи в една държава, това ни е бъдещето

12

Анонимен

преди 6 години

Ами тоя път ще чакаме каквото кажат "посестринските"църкви и най-вече гърците,НЕКА АКО ПОСТИГНАТ РАЗБИРАТЕЛСТВО С т.н. македонци да видим КАК ЩЕ СЕ КАЗВА ДЪРЖАВАТА а оттам надолу ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯ!Няма да има македонско вино дори като наименование НИЕ КАКВА МАКЕДОНСКА ЦЪРКВА ЩЕ ПРИЗНАВАМЕ??Пак ли ние ще сме от страната на булката И ЗА КАКВО"направи добро и изяж л..о"Е ТОЯ ПЪТ НОМЕРА НЕМА ДА МИНЕ!Първо разгром на ЮГОмакедонизма,15 години едно поколение поне да учи ИСТИНАТА,пък тогава ще видим!!

11

skype

преди 6 години

То че поколения българи го искат е вярно, ама това няма никакво значение. Важжно е какво иска рруския патриарх и какво ще каже по въъпроса кремълския гном. От тях зависият нашите отговори по "историческия" казус... както винаги...

10

Анонимен

преди 6 години

Освен всичко друго И УСТАВЪТ НА БПЦ НЕ ГО ПОЗВОЛЯВА!Устав на БПЦ-Българската Патриаршия е правоприемник на Плисковската Архиепископия,Преславската Патриаршия,Охридската Архиепископия,Търновската Патриаршия и БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ!По логиката на тия които са "фенове"на признаването на Охридската архиепископия в Преслав,Плиска,Търново също могат да поискат автокефалност!Затова НЕМА признаване на автокефалност А САМО НА "МАЙЧИНСТВО"!Тая истерия покрай БЮРМ не е случайна а ПОРЪЧКОВА,Бойко зАсрами се!

9

Анонимен

преди 6 години

Така наречената македонска православна църква ИСКА БПЦ ДА СЕ ОБЯВИ ЗА НЕЙНА МАЙКА КАТО ПЪРВА ПРИЗНАЕ АВТОКЕФАЛНОСТТА И т.е. НЕЗАВИСИМОСТТА И!!На пръв поглед всеки непредубеден би казал "уауу""те се озъзнаха" ДА АМА НЕ!ТЕ ИСКАТ ИНДУЛГЕНЦИЯ ОТ БПЦ,НЕ ИСКАТ ДА СА ЩЕРКА А ДА СИ ВЕЯТ БАЙРАКА!Щом е така НЕМА тогава признаване а ако има ИМ СЕ ПРИЗНАВА САМО ЧЕ НИ Е ЩЕРКА и тогава като блудница ЩЕ СТОИ НЯКОЕ ВРЕМЕ В ЪГЪЛА и ще слуша майка си ИНАЧЕ ПРАВИ И ПЪТ НА "ЩЕРКАТА"!

8

Анонимен

преди 6 години

'Типично комунистическа акция" направо,с такъв патос по времето на социализма ни възпитаваха в интернационализъм и национален нихилизъм,сега същите превъплатили се в либерални суперултратолерантни демократи пак тичат като пърле пред майка си И ЩЕ НАПРАВЯТ НЯКОЯ НЕПОПРАВИМА БЕЛЯ АКО ПОПОВЕТЕ НИ каквито такива им се поведът по ума!НЕ Е ВРЕМЕ ВСЕ ОЩЕ ЗА ТОВА,НЕКА СЕ ВИДИ КАКВО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ В ПОЛИТИКАТА ИМ,ПРОБЛЕМИТЕ С ГЪРЦИЯ И ТОГАВА ВЕЧЕ ДА СЕ СЕДНЕ И ДА СЕ РАЗГОВАРЯ!ЗАСЕГА ПАСУВАЙТЕ!

7

Анонимен

преди 6 години

Прекрасна новина! Българската Охридска архипескопия е обхващала почти целия Балкански полуостров.Трябва да се направи изследване и да се съберат документите на църковните области на Охридската архиепископия,за има исторически сборник на църковните места,не всички документи са запазени,но има доста сведения.

6

Анонимен

преди 6 години

ЦЪРКВИТЕ НЯМА КАК ДА СЕ ОБЕДИНЯТ НО МОГАТ ПОНЕ ДА УЕДНАКВЯТ ПРАЗНИЦИТЕ И ДРУГИ РАБОТИ!!!БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ НЕ СА ТОЛКОВА РАЗЛИЧНИ ПО ВЯРА!