17

то

преди 6 години

Тези "родни" берачи на домати не само италиански но, и бългаски език не знаят.

16

men

преди 6 години

а сега ембарго върху всички храни от италия докато не се подобрят условията на труд. а дано ама на дали, нашият бащица е ногу наведен.

15

за бригадите

преди 6 години

Весело беше едно време по ученическите бригади-свалки ,закачки ,смях. Пращаха ни да берем ягоди и малини-отяждахме си. Организираха ни дискотеки през почивните дни ,а нормите не бяха задължителни, натегачите ,които ги изпълняваха сега се натягат като евроатлантици .Условията бяха добри,момичета и момчета спяха в отделни помещения,обаче през ноща се събирахме и копунясвахме тайно,в това беше романтиката, учителите бяха в ролята на пазачи и понякога ни хващаха ,но ни се разминаваше с мъмрене..

14

до Лъжат ви !

преди 6 години

Българите, които миете чинии и чистите тоалетни в Лондон, да не би да сте по-различни?!Вършите работа, която дори африканци, араби и индийци не искат да вършат!

13

Анонимен

преди 6 години

Нали искахте демокрация - това е демокрация, бедните работят като роби за богатите!

12

Истината

преди 6 години

Не е особено умно да се сравняват студентските и ученическите бригади от едно време с тази експлоатация на робски труд в Италия и не само там. Сезонната работата на младите в селското стопанство си беше традиция от векове в България, но като се пресели селото в града, както е по целия свят, по селата не остана кой да работи и измислиха бригадите, което беше добро решение за тогава. Тук с Италия е нещо съвсем друго - отиваш да работиш за пари, а ставаш роб.

11

До 3 бивша студентка

преди 6 години

Браво бе! Как успя да доживееш до 100 години? Не се е плащало на студентските бригади до към 60-те години, значи ти си била на бригада примерно през 1945-1950 година, тогава 18-23 годишна и сега си на 90-100 години и даже интернет използваш.И един *** въпрос - смяташ ли, че следването ти може да е безплатно, а ти да не допринесеш с нищо за това безплатно следване?

10

не са БГри

преди 6 години

Да не знаеш езика и да отидеш в дадена държава в днешно време да работиш е ДОБРОВОЛНО робство. На бригади и аз съм ходил, но те бяха част от тогавашния живот. Имаше и тъпотии имаше и свалки и концерти и комсомолци. Тези не са за оплакване, защото и сами не могат да си помогнат. Аз лично бих разчитал на себе си в чужбина, а не някакви власти!! Жалко че ги водят българи по паспорт..

9

Анонимен

преди 6 години

Който е спал в България и си мисли че като иде в чужбина и с бране на зеленчуци ше прокопса, здраво се е объркал...

8

Лъжат ви !

преди 6 години

Поредната лъжлива новина, за да се внуши колко е лошо в ЕС.Тези работници са роми, не говорят български, камо ли италиански.

7

Развитият соц.

преди 6 години

1987 лятото ни натириха в ямболското село Недялско, октомври месец, точно същите домати, обилно мешани с тръни.Спяхме в бивш обор, преустроен за спално помещение - две отделения по 30 човека, за момчета и момичета. Душове за къпане под открито небе, разбира се без топла вода, едно дълго корито с 10 чешми за миене и тоалетни с дупка в земята. Комсомолските секретари всяка вечер се напиваха и пращаха няколко по-едри селянчета от Пернишко да бият тези, които не успяваха с нормите.

6

Анонимен

преди 6 години

Не само в Италия е така!

5

шматка

преди 6 години

Само че гледах репортажа и българи не видяхИталианците да отговорят.Къде са им властите .

4

Анонимен

преди 6 години

Има огромен брой мобилни приложения за придобиване на основни знания по чужди езици. Всеки който заминава за чужбина може да се възползва.

3

Анонимен

преди 6 години

Като студентка на бригада съм брала царевица, домати и пипер, от 8 часа докато си свършиш дадените ти редове, без една стотинка.

2

Боко Суджуклийски

преди 6 години

Да не се правят, да работят.Парите да ги пращат на децата и жените си в България .Ще ги взема с данаци, такси и глоби.Пари за трябват за самолети и магистрали .От самолетите, ще ми дадат подкуп.От магистралите, ще събирам такси от лошия материал.Работете с галошите, знам че имате пари, не ми се правете .

1

Анонимен

преди 6 години

Не са българи тези берачи.