18

Анонимен

преди 6 години

От 11Извинете, но съм допуснал една грешка в описанието на плуване срещу МТ.Написал съм, че "на ръцете ви натежава"(върша три работи наведнъж)Усещането е обратното - въпреки, че сте срещу МТ, тъй като водата се движи срещу вас, усещането е, че ръцете вече нямат водна опора и се движат във въздуха, т.е., че не можете да плувате, а само махате във водата, което създава усещане за безпомощност.

17

Анонимен

преди 6 години

ОТ 11Паниката се появява не само защото водата ви тласка на вътре. От нивото на водата, брегът изглежда много далеч, а в същност сте на 20-30 метра.Чувството е, не само, че водата ви тласка навътре, а че вече ви е изтласкала много навътре - това не е вярно.Без паника, без увеличаване на темпото на плуване, защото това води и до позиви за вдишване. Бавно и спокойно - и да не искате морето ще ви изхвърли обратно на брега.Морето(без МТ) винаги носи към брега.

16

Анонимен

преди 6 години

От 11Ако плувате към брега и ви хване МТ, усещането е, че на ръцете ви натежава, а водата започва да шуми, движейки се в обратна посока и ви избутва обратно.Тук проблемът е психологически - ако се панирате, следва адреналинов шок, сърцебиене, неистови позиви за поемане на въздух - само ако се панирате.Ако глътнете вода - до тук сте. Задържате дъха и вдигате главата над водата, като поемате въздух бързо и ако сте сигурни, че няма да глътнете вода. Това е абсолютно възможно, защото няма вълни.

15

Анонимен

преди 6 години

От 11Съветът движете се(плувайте) настрани е най-точният - така ще излезете от обратния поток, който е широк около 15-20 метра.Ще си позволя да възразя на Спасител относно 150тте метра навътре в морето.МТ отвлича не повече от 30 метра, за 20тте секунди, през които действа.МТ е кратко явление, причинено от сблъсъка на две нормални вълни и обръщането на кинетичната енергия в обратна посока.Освен това, може да се плува и срещу течението, но няма смисъл.

14

Спасител

преди 6 години

Не слушайте Стойчев, приказва пълни глупости, не съветва. При мъртво вълнение, не се оставяйте да ви дърпа навътре, дори опитни плувци рядко ще се върнат от 150 метра след като мъртво вълнение ги замъкне навътре. При такова, когато усетите че морето ви дърпа навътре и не можете да излезе, НИКОГА не плувайте и не се опитвайте да излезете към брега. Плувайте или вървете, движете се успоредно на брега. Мъртво вълнение дърпа навътре, не настрани. Затова се движете настрани и след 20 метра сте вън.

13

до 14

преди 6 години

напълно те разбирами аз понякога си задавам същия въпрос :D

12

Анонимен

преди 6 години

Нещо не вдявам реакцията на 65. Интервюто с Петър Стойчев, който познавам лично слушах. В него той каза точно това - изчакване да спре течението или да се плува настрани. Не каза за плуване под течението, защото това не е за всеки.Това което четете по-горе не са точните му думи.А за акъла 65 - имам две висши образования и ползвам шест езика.Само не знам, защо си губя времето по сайтове.

11

65

преди 6 години

До 11_а на теб акъла не ти плава,щото мямаш.Прочети още 100пъти ,данорсзбереш кой дава тези съвети_един бългсрски плувец

10

Анонимен

преди 6 години

продължение 11Тук има друга опасност. Тази "подводна" вълна на плиткото много бързо изкопава ями до 2 -2.5 метра.На едно обучение за плуване в мъртво течение, едва не се удавих, защото за секунди дъното изчезна, а аз очаквах да се оттласна за да си поема въздух.Абе направо си се удавих, ама за малко. Колегата ме докопа.

9

Анонимен

преди 6 години

Мъртвото течение е вълна с посока на двожение от брега навътре. Горната й част е на нивото на водата. За това не се вижда тази вълна. На северния плаж в Приморско са санй-силните мъртви вълни. Не отвличат 50-100 метра, а не повече от 30 м. в дължина или 10-15 метра в ширина. Траят около 15 секунди.Вариант 1 - оставяте да ви отвлече и после се връщате.вариант 2 плувате настрани и след 10 сек. излизате от течението.вариант 3 плувате под вълната, където движението е в посока брега и ви изхвърля

8

грешно инфо дават

преди 6 години

"Да НЕ се борите с течението и ДА НЕ плувате срущу него" казва Стойчев, но авторката явно иска да ни издави...

7

Анонимен

преди 6 години

Попадал съм в мъртво течение и ме завлече доста навътре където не стигах дъното и бях тотално паникьосан. Тогава не можех да плувам. Една гигантска вълна от нормалното(?) течение ме избута към брега в този момент. След тази случка вече не влизам на по-дълбоко от метър и половина.

6

ITPro

преди 6 години

Фичо го е казал чудесно.Тренирал съм 3 години професионално. В морето ВИНАГИ гледам да има хора на разумна дистанция, още по-добре ако има лодки, водни колела, дюшеци и т.н. И винаги си разпределям силите така че поне 30-50% да ми останат като изляза на плитко. За пълно изразходване на силите плувам на дълбочина на която стъпвам.

5

21

преди 6 години

Освен ,че те дърпа навътре , мъртвото вълнение те дърпа и надолу. Тогава се паникьосва човек.

4

Анонимен

преди 6 години

nachaloto na statiata me uchudva. kato ne sym dobyr pluvez stoia do kolene vyv vodata, a ako se ostavia da me izdyrpa oshte po-daleche spasitelite niama da me vidiat.

3

al

преди 6 години

" При мъртво течение, което дърпа навътре в морето, ако не сме дори плувци и не сме подготвени затова, не трябва да се опитваме да се борим с него, а да плуваме срещу него, защото неговата скорост е по-висока от нашата." ***, оправете си текста, защото съм сигурен, че не е казал "СРЕЩУ" него, тъй като е невъзможно да се плува срещу мъртво вълнение!!!

2

Анонимен

преди 6 години

До Фичо. Много добре казано. Самообладанието е по-важно от високата подготовка.

1

Фичо

преди 6 години

Морето не иска страх, а съобразяване с него. Не може да бъде победено. При критична ситуация е важно самообладанието, оставяш се да те носи, няма начин да не те изхвърли на брега, пък било и на 5 км от скъпоценния ти телефон и хавлия, заради които не си струва да си изхабиш силите в борба, и да се удавиш.