22

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 8По това време когато е живял момичетата са ги женили на тинейсжърска възраст. Сега това го правяг само ромите.

21

PD do 19

преди 6 години

Руската империя, се провъзгласява за новия защитник на словенството и православието, и в това е бил възпитаван всеки дворянин. А след поредното поражение, на Оттоманския флот, в Черно море, високата порта официално признава правото на Руската империя да бъде защитник на православното население в нейните територии. И това, будните българи са го знаели, затова са очаквали помощ от Руския цар. Основен мотив е било в народното творчество.

20

PD

преди 6 години

Разбира се, си прав. Но и темата, не е само за османското робство. Вазов е съвременник на процеси, внесени отвънка и разграждащи обществото в младата държава. И вместо да го делим на периоди, по добре е да го схванем в цялостност. И понеже определени процеси се повтарят, добре е да разберем къде и как са започнали. Поне в началото на Третата Българска Държава.

19

Анонимен

преди 6 години

До мълвата12 СССР/Русия, никога не са се застъпвали за България,освен,ако това не им е изгодно за имперските интереси.

18

Анонимен

преди 6 години

До PD7 Писано е за времето след Освобождението от османско робство.Не с тези номера!

17

Fies

преди 6 години

Dosta para spestil ot berberi....

16

PD

преди 6 години

Бъди герой пословичен и чуден,разбивай спънките в живота труден,от камък имай воля в тоя час,от стомана обятията,но тебе пак ще те разбий у нас апатията.Клюкарства подли, интриги покрити,псувни, коварний шопот на глупцитепрезирай ги: те немощни са змий,не бой се от проклятията!Но завистта с едно ще те убий:с апатията!Бъди велик ти гений на земята,свят кат Христа, прав кат Сократа;но да умреш не нужно е у насни яд, нито разпятията:по зло от оръжье стои в нашта власт Апатията!

15

Анонимен

преди 6 години

До геният14 Истината е сива,само глупаците не се променят с реалността.

14

геният

преди 6 години

веднъж пише ода за русия а после друго през 1916г.............................................

13

ЕВА МАРС

преди 6 години

До АнонименЗа същата ли 14-годишна ученичка става въпрос?

12

мълвата

преди 6 години

До свинаряПървоначално през соца беше забранен, но СССР се застъпват за него!

11

свинаря

преди 6 години

И къде го прочете това,че Вазов е получил инфаркт при ***? Имаш ли някакви източници на информация,освен вестник "Шок","Строго секретно","Брадва","Секира" и други подобни медии?

10

Анонимен

преди 6 години

Много гениални писатели са имали бурен ,любовен живот,това не пречи на тяхната гениалност.

9

Анонимен

преди 6 години

Личният живот на писателя не засенчва неговата гениарност,като такъв.Дали имаш доказателства,за това което пишеш,не?

8

Анонимен

преди 6 години

А ЗАЩО КРИЯТ КАК Е ПОЧИНАЛ ВАЗОВ ?! ПОЛУЧИЛ Е ИНФАРКТ ПО ВРЕМЕ НА СЕКС С 14 ГОДИШНА УЧЕНИЧКА ! ПЕДОФИЛ !И ТАКЪВ ЧОВЕК Е НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ НА БЪЛГАРИЯ !

7

PD

преди 6 години

"В Бългаpия клане и сеч!-вестяват някои газети,но аз ви давам честна pеч,че тyй са клевети, навети:отдавна ние знаем вечжypналите какво са цвете....Тъй нагло лоpдът с хладен видминистерската pеч си каза -и тих, циничен, звеpовит,блъвна си стpашната омpазакъм нас и лъжейки без стид,очите на света замаза.Но, о, афpонт! На тyй пpотестот хиляди места се даваи после таз гpъмовна вестлъжлив пpед цял свят лоpдът става.О, Английо, защо ли днесбездушен *** те управлява.

6

Либералист

преди 6 години

През 1916г. Иван Вазов възкликва пред ,,настървените руски войни в Добруджа: ,, О, руси, о братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански немили, неканени гости? Първата му публикация е в "Мир" (XXV, бр. 5005) от 11.11.1916 г. под заглавието "Написано при първото появяване на русите в Добруджа като съюзници на румъните". Стихотворението носи дата 7.09.1916 г.

5

PD

преди 6 години

..."От днеска нататък българският родистория има и става народ!"Нека той познае от мойто писанье,че голям е той бил и пак ще да стане,че от славний Будин до светий Атонбил е припознаван нашият закон.Нека всякой брат наш да чете, да помни,че гърците са люде хитри, вероломни,че сме ги блъскали, и не един път -и затуй не можат нази търпят -и че сме имали царства и столици,и от нашта рода светци и патрици;че и ний сме дали нещо на светъти на вси Словене книги да четат...

4

Анонимен

преди 6 години

Като цяло Вазов непритежава таланта на Джорч Мартин, но понеже е българин и на времето е бил известен като Асен Блатечки.

3

PD

преди 6 години

...Защото подлецът, шпионът, мръсникът,в ония дни мрачни, що робство се викат,умираха мирни на свойто леглос продадена съвест, с позор на чело,и смъртта на тебе, о, бесилко свята,бе не срам, а слава нова на земятаи връх, от където виждаше духъткъм безсмъртието по-прекия път!