66

Анонимен

преди 6 години

До АнонименНе е богохулник Ботев. В музея на Ботев имах възможността да прочета личната му препоръка децата в училище да изучават Катехизиса - познаването на христианската религия. Оценявал е ролята на христианския морал, макар че както много други по негово време е повлиян и от революционните идеи за онзи момент. Сложна и противоречива е всяка човешка личност и не ни подхожда да опростяваме и догматизираме както на нас ни е лесно или изгодно.

65

Анонимен

преди 6 години

България след приемането на християнството губи своята идентичност и се превръща в обикновена ромейска провинция. Обичаите и традициите на българите се заменят с ромейски. Това е истината.

64

До 82

преди 6 години

Първия свестен коментар, който чета в тази тема. Бог да те благослови!

63

Да 78

преди 6 години

Не говори глупости, защото точно християнството е това, което спасява духовността на българина и го избавя от робство, съхранява всичко българско. Християнството е това, което прави българите силна в продължение на векове и позволява на истинския български дух на оцелее.

62

emiliaaaa

преди 6 години

Бог е създал човека със свободна воля. Дали ще спазва БОЖИЙТЕ закони или не - той сам решава. Затова после ще отговаря. Бог наказва там, където най-ще те боли - недъгави деца, болести на близки и т.н.

61

Анонимен

преди 6 години

Заради християнската религия България губи независимостта си и пада под византийско робство. Петър 1 е бил силно религиозен и не се е интересувал прекалено от държавните дела, а чрез християнството Византия успява силно да ерозира българската държава, прибавяйки към всичко това и влиянието на богомилските секти. Така че не ми говорете винаги за ценности и морал - християнството преди всичко е инструмент за влияние.

60

Атеист

преди 6 години

Атеизмът е липсата на вяра в свръхестественото - разбирай божественото. Като такъв, по дефиниция не би могъл да бъде приравняван на религия.

59

до Атеист

преди 6 години

Атеизма също е религия! )))Да обидиш някого, който вярва в някакви нравствени и духовни принципи, без той да проповядва насилие, омраза иетническа или верска нетърпимост е проява на лош вкус.Да събереш деца на възраст до 8г. и да убиеш, да съдереш кожата на жирафче и да го разчлениш пред очите им също е проява на лош вкус - меко казано!Абе, "има нещо гнило в Дания"!

58

88

преди 6 години

Бог е навсякъде,и вътре във нас и извън нас,той ни е дал свободен избор да вярваме в каквото искаме и да правим каквото искаме и накрая сами се съдим.

57

Атеист

преди 6 години

Според уикипедия: "Богохулството е извършване на обида или демонстрация на презрение или липса на уважение към божество или към религиозни или свещени личности и предмети."Не виждам как някой трезвомислещ човек би могъл да счита гореописаното за криминално деяние. Всекидневно с нашите дела и/или думи сме в конфликт поне с една от хилядите религии по света. Защо някои от тях да са по-специални? Браво на управляващите в Дания!

56

упс...

преди 6 години

Странни хора...Означава ли това, че се връщаме към езичеството?Знаете ли..., за пари може да убиваш, но никой не е готов да умре за пари.Човек може да пожертва себе си само в името на някакъв идеал!Вяра, отечество, идеология...Това правят и ислямистите в момента!Въобще, европейската култура е изградена на основите на християнската нравственност.А, това, че християнската вяра беше превърната в Институция, няма нищо общо с християнските добродетели и нравственност!

55

Анонимен

преди 6 години

"Не трябва да се подиграваме с религиите ! Трябва да ги унищожаваме !".Не съм съгласен. Да унищожим буквализма в тях - да. Да унищожим философията - защо?

54

Анонимен

преди 6 години

Пълно с недорасли разбирачи тук.Религиите превеждат трудносмилаеми за НЕОБРАЗОВАНИТЕ хора идеи. Идеите са да речем 20% от писанията, другото са приказки и преразкази. Щом можете да четете и пишете, сте МНОГО над нивото на "прицел". Така че зарежете 80% приказки, и въжте същината.Буквално религиите се възприемат от много примитивни хора. За образования съвременен човек остава да вникне в същината /ако го интересува/.Не забравяйте, че пред лицето на смъртта атеисти няма.

53

Анонимен

преди 6 години

Дания първа в Европа декриминализира гей - браковете преди почти 3 десетилетия! Тогава показаха някакви брадати госпожа с фракове, цилиндри, папионки и файтон как отиват да се венчават.Факт! И ний вървим натам, а може и вече да сме ги надминали.

52

Анонимен

преди 6 години

Стига с тея богове! Ако имаше изобщо такива персони и ако са това, което се стараят да ни ги представят, по света нямаше да има толкова несправедливости. Както казва Ботев, тези богове не накзват тогова, който върши мръсотии - ,,Бог кого мрази, него не наказва''. Точно обратното - тези които са най невинни са най наказани и от бог и от хората. Както агнетата и избитите на уж човешки лов сърнички.

51

Анонимен

преди 6 години

Учудва ме, че изобщо е криминализирано свободното слово в Дания - една от най добрите държави, социалната принцеса на Европа. Вчера бе денят на Ботев, един изявен богохулник.В училище веднъж ни бе спусната тема за класно по творчеството на Ботев - ,,Атеизъм и патриотизъм''.

50

пенко

преди 6 години

Не трябва да се подиграваме с религиите ! Трябва да ги унищожаваме ! Джихадистите никога няма да убият толкова невинни хора ,колкото конквистадорите / цели народи/ !Средства за унищожаване : 5000 тона свинско върху Мека и намазване на "храмове" и църкви със сурови яйца ...и а молете се и дупете се малоумняци !!! Евреите са гениални ,но не са по- умни от нас останалите ! А вие /едикаквиси / си бъдете "овце" от което стадо си искате!!!

49

Анонимен

преди 6 години

Официално са приели исляма за национална религия. Това означава това.

48

Анонимен

преди 6 години

А кой беше казал "има нещо гнило в Дания"? Да, определено като се запознаеш с датската сексуална извратеност.

47

Анонимен

преди 6 години

Нима има последици за мисюлмани изгорили библията или подиграли си с други християнски символи. Или такива,които влизат в църковен храм и убиват най-брутално свещеник.......Последиците за мюсюлмани изгорили Библията или подиграли се с християнски символи трябва да са същите като за християни сторили същото с Корана или други ислямски символи.Последиците за тези убили свещеник трябва да са еднакви независимо от това този свещеник каква религия проповядва.Ако не смяташ така наистина си расист.