54

Това е напълно вярно

преди 7 години

За последен път съм виждал врабчета в парка преди 2-3 години. В моят квартал обаче те изчезнаха много отдавна, а преди беше пълно с врабчета и гълъби. Гълъби все още има.Но друго прави впечатление. Има увеличена популация на гарвани. Може би са по-приспособими и се наместват на мястото на другите птици, знам ли.Нещо определено става с природата. В София човек може да види гларуси макар и много, много рядко. Който мисли, че съм луд, нека види в Гугъл статии по темата. Виждал съм ги лично.

53

земляк

преди 7 години

еми днеска е световен ден на врабчетата и сигурно са на парад

52

Анонимен

преди 7 години

Българите от 9 милиона сега са 5. Врабчета ще продължи да има. За българите, не е сигурно

51

Иван

преди 7 години

Популацията на врабчета, гугушки и диви зайци и т.н. драстично намаля от преди няколко години! Дължи се на препаратите използвани в селското стопанство и всички го знаем. Но едва ли, препаратите незаконно внасяни от Турция ще секнат. Мен лично ми беше много интересно, като ги събираха измрели по полето и като се установи, че не е болест , а ............., защо нищо не се направи. Положението с пчелите е идентично.

50

Анонимен

преди 7 години

След тях сме и ние

49

Имиграция

преди 7 години

И те като народа, имигритар в близките страти.Тук са умрели от глад както и 99% от населението. Усещат че ако останат може да се получи някоя супичка или пълнени с ориз.

48

Анонимен

преди 7 години

До 1"... За сметка на това има много гарги, гълъби и дори чайки в София."---А-а, и партии, и партии! Партиите са повече ор врабчетата. :)

47

Анонимен

преди 7 години

До M"Врабчето на снимката е мъжко."---Да! И гледа СТРОГО, като Боко Тиквата, когато обяснява как другите са МУ виновни, когато се осеее. :)

46

Ala_Bala

преди 7 години

Популацията от врабчета и гугутки драстично намаля даже по селата, защото няма къде да се хранят. Сега складовете за зърно са плътно затворени и комбайните не пилеят зърно по нивите. Между другото през 50 години врабчетата в Китай са избити, защото са изкълвавали доста от ориза. Сега врабчета има в Тибет. Мога да предоставя моя снимка на врабче на 5200 метра надморска височина. В градовете на Китай не видях врабчета.

45

ЯНА

преди 7 години

Най голям враг са свраките. Никой не им пречи. В София са хиляди. На второ место са въздушните пушки. Избиват ги за удоволствие. Хранят си котките.

44

Анонимен

преди 7 години

Отидоха в чиниите на гладуващи?

43

Югенд

преди 7 години

До ДимитърНапълно подкрепям Вашето наблюдение. Някога гугуткиге бяха преобладаващи в по-тихите квартали, докато гълъбите и врабчетата в по-масово населените. От около десетина години наистина има драстично увеличение на популацията на сивата врана. Видимо е с просто око (и ухо). Големи и леко безпардонни, те определено изместват не само врабчетата, но и гълъбите, а гугутките почти изчезнаха от София.

42

Тъй е!

преди 7 години

До АнонименЩото сърбите не ги управляват тикви!

41

Анонимен

преди 7 години

Подтекстът е, че България се обезлюдява с такива темпове, че и врабче няма да остане тук! Впрочем, жал ми е най - вече за горките врабчета :(

40

Димитър

преди 7 години

За сметка на това се увеличи тази на гаргите и имаме доста гларуси в София. Нещо авторката не знае за какво пише според мен. Мисля че заради увеличението на популацията именно на другите птици намаля тази на гугутките и врабчетата. Аз съм израснал тук и доста се промени съотношението между видовете.

39

ЙОРДАН ИВАНОВ

преди 7 години

До Анонимен ХИ ХИ ХИ ХИ ХИ ЯКО Е ! КУПОНА Е НА МАКС ......

38

ЙОРДАН ИВАНОВ

преди 7 години

E как къде ??? ми Р.България е вече 10 години в Европейския Съюз границите са отворени връпчетата мигрират в Германия - Австрия - Белгия - Франция - в БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ КЪДЕТО ОСВЕН ХОРАТА УВАЖАВАТ ЖИВОТНИТЕ И ПРИРОДАТА !!!!

37

Анонимен

преди 7 години

За сметка на това пък София се напълни с гарги, свраки, врани ли са, едри като кокошки и грачат ужасно. На всичкото отгоре в Красна поляна видях над блоковете да прави кръгове чайка!

36

Анонимен

преди 7 години

Врабчетата, качулатите, полските птички, пчелите, насекомите избягаха в Сърбия. Там не се пръска с отрови по полята и не се сеят ГМО продукти. Монсанто там не припарва.

35

жалко

преди 7 години

Забелязват го хора които помнят какво беше преди време, попитайте младите и малките дали им прави впечатление. Те са нашето бъдеще, а са в такова информационно затъмнение, че идея си нямат за кое трябва да се грижат и какво да не унищожават.. какво бъдеще ни очаква след като създаваме съвсем умишлено "глухонеми" потомци ?!? Да се приготвим да сме свидетели на забързващота се темпо с което още много видове ще изчезнат с или без пряко ни участие..