14

Джиджи-биджи

преди 7 години

До АнонименСвастики има и преди Хитлер, естествено, и те изобилстват по българските земи от древни времена. Канатицата е друго нещо, най-вече е под въпрос дали действително я има нам де си. Българи, които са тесни специалисти по въпросните далечни култури, отричат твърденията от статията.

13

Григор

преди 7 години

Нещо в международното проучване не е тъй, ама айде.

12

Анонимен

преди 7 години

До эНяма нищо лошо в Пирот да тъкат чипровски килими,но на копия бренд не се дава.Вазов никъде не е споменавал "Пиротския килим".Това,че в Пирот са тъкани чипровски килими,не означава,че са традиционно от този край.Все едно,да си купиш обувки от Пловдив и да ги наречеш"Пловдивски обувки".В произведението си "В последният ден на XX век",Вазов пише,че стените на кабинета на царя са"облечени с великолепни,цветни пиротски килими",но не и"Пиротски килими",а и това е било 1929г,а не 16в.

11

Да ти светна

преди 7 години

До эПиротски килим няма и никога не е имало.Сърбите го измислиха след разпада на Югославия,за да пробият с него на световните пазари,но нещо не им се удава.В ЕКС Югославия никой не бе чувал за "Пиротския килим".За съжаление,българите в Пирот ги улесняват в кражбата на български традиции,надявайки се,че и те ще спечелят нещо.Чипровският килим е бил прочут по цялото Османско царство и се е продавал в Европа,Азия и Близкия изток още от 17 век.Затова,заслужево бе защитен,като български отЮНЕСКО.

10

Анонимен

преди 7 години

Стилизация на Небесната Костенурка? Оттам дълголетието и другите неща.

9

э

преди 7 години

Пиротски килими има от 2 века. След което за започнали да се тъкат в някои села около Чипровци, а след това - и в Чипровци. Иван Вазов например пише за пиротски килими, тогава още никой не ги е наричал чипровски.

8

Странник.Бг

преди 7 години

Проучването ни по цял свят продължава активно. Заповядайте с ВсеСтранници, скоро ще обогатим информацията с интересни продължения!https://facebook/groups/vsestrannici/

7

Анонимен

преди 7 години

Този мотив е идентичен,но при всеки народ има отличителни елементи в съчетание с него.Чипровският килим трябва да се пази,защото сърбите вече се оритват да си го присвоят ,под измисленото сравнително скоро име "Пиротски килим".Пиротският край всъщност е изконна етническа ,българска територия.

6

Анонимен

преди 7 години

Свастиката си е символ от Индия - символ на вечното движение, на слънцето...Европейците крадат от изтока.Тази фигура е много близко до ума да се изобрази, да се изтъче и да се изплете.По нашия край я има като основна фигура в килимите, в турските сериали и в индийските сериали - също.

5

Анонимен

преди 7 години

Светът е малък!!!

4

Странник.Бг

преди 7 години

Защо мислите така? Какви са фактите?

3

Анонимен

преди 7 години

Светът е малък! И свастики има , някои върху грънци много преди Хитлер.

2

перка

преди 7 години

8 милениума след Потопа: "Внимание, земляни, радиация!"

1

Анонимен

преди 7 години

Това е символ, който изобразява времето, начинът по който то тече...Част е от т.нар елбетица