40

sojourner

преди 7 години

"Но тъй като всички хора са равни, този доход се полага на цялото население"И откъде ще дойдат парите? Нали трябва да ги вземат от работещите, за да ги дадат не неработещите? Т.е. взимат ти, примерно, 500 лв. данък и ти връщат 250 лв ББД - голяма полза? Все някой ще е ощетен от такава система. Защото парите винаги идват от някъде ДРУГАДЕ. Освен ако държавата просто не ги печата, но тогава знаем какво следва.Затова е казано, който не (иска да) работи, не трябва да яде.

39

Анонимен

преди 7 години

Това може да се осъществи и в България...като стане Радев президент !

38

Анонимен

преди 7 години

Те искат да махнат бюрата по труда и леко вече са почнали...повечето от услугите които се извършват от бюрата се прехвърлят на частни фирми... затягат и разни други условия и в тия 560 не влизат само помощите за безработни. А това което затягат е че ше те принудят да ходиш примерно да ринеш снега или да метеш листата в парка и ако откажеш ти спират изцяло парите. Независимо от образованието ти ако ти кажат да идеш да чистиш на 80 километра от вас и ти откажеш наново наказания- без пари.

37

Анонимен

преди 7 години

Не ми се мисли какво ще стане когато всички превозни средства започнат да се движат без шофьори. Милиони шофори ще останат без работа.

36

Анонимен

преди 7 години

Във Финландия не управляват социалисти а три партии- център,десни и националисти. А тая статия е глупост, преди да пишете осведомете се че няма работа,че хората работят почасово и младите на временни договори,че непрекъснато държава и фирми уволняват хора,че чрез тия 560евро се орязват други помощи и затова как опозицията критикува че с тия пари може да си умреш от мизерия.И че тия 560 евро могат да тимги спрат по всяко време за 3 месеца.днес.бг вие сте много зле с тая дезинформация която давате

35

хехе

преди 7 години

за незапознатите ... в момента на власт във финландия са социалисти :) ... и харчат кинти от петролните фондове :) . всичко на социализъма му е готино , гадното идва като свършат кинтите :) ... ние този филм сме го гледали (живяли) ...

34

китайскикомунизменте

преди 7 години

хахахахахахахаха Във Швеция отдавна има социализъм. Ама истински, не като този на Съветския Съюз! хахахахахахахахаха и водка и водка и водка хахахахахахахахахахахахахаха

33

Васо

преди 7 години

Тази идея ще възстанови конституционните права на етническите българи. Ще направи гражданите на Отечеството равни икономически. Но е трудно осъществима в бедна държава, управлявана от алчни бизнесмени. Че нали, като има този базов доход никой не би се наел да работи на минимална заплата без осигуровки и нормиран работен ден. Ето защо пищи г-н Божидар Данев от БСК. И друго има. Някои политически субекти ще загубят електорат. Т.е. ще видят власт през крив макарон.

32

Анонимен

преди 7 години

Ами нали още Маркс и Енгелс бяха казали, че комунизмът ще победи първо в най-развитите капиталистически държави?Ами ето ви на - Финландия. Произвежда от телефони Нокия до най-големите дизелови корабни двигатели Вартсила.Ето там е истината. И Швеция. Във Швеция отдавна има социализъм. Ама истински, не като този на Съветския Съюз!Там вече децата не знаят какво е това банкнота или монета - дори да си купиш вестник на светофара от уличен търговец ти подават ПОС терминала за кредитната карта!

31

До До 13

преди 7 години

Ето, че си му намерикл цаката. Браво за това ти решение. Това показва че все пак в България има работещи хора - 2/9 на които ако им дадеш каквото заслужават, ще си бачкат та пушак да се вдига. Въпрос на мислене е ръководителите им да ги стимулират за да вдигнат производителноста. Защото това е трудното на ръководенето - да подбереш персонал, да ги накараш да работят, да ги мотивираш да останат. Не е само "Аз съм шефа, бачкаите мизерници!' както мнозина сме виждали...

30

sante_dog

преди 7 години

Е ние отдавна сме го въвели този Базов Доход, е при нас е условен де - трябва да отговаряш на условието да си по-тъмен от останалите граждани и получаваш помощи колко ти душа иска. Но пък никой от получилите помощи не си е намерил работа, така че ако искат финландците да спестят пари - да ни питат - не става така!От тук виждам и проблема - ако се въведе такъв доход всичкото ром ще се засили натам да си го взима...

29

гербист-столичан

преди 7 години

Според нас ББД трябва да зависи от икономическо-социалните условия в държавата. Добре е за начало да пробваме с около 400евро/месец, после ако се прецени може да се намали.

28

Анонимен

преди 7 години

560 еврака са смешна работа за финландия , все едно баба ми да подскача от радост , че взима 180 кинта пенсия ...

27

Анализатор

преди 7 години

Според вас колко трябва да е безусловният минимален доход в БГ ?

26

гербист-столичан

преди 7 години

Ние още не сме дожиивели до подона идея за ББД и хората се страхуват от такова нововъведение. Както с всичко ново и тази идея е неразбрана и буди страх. МОже да е добре да пробваме и ние, след като народа не иска, може да пробваме с доброволци от партията, както кажат Цецо и Бойко. Така ще се види че няма нищо страшно в ББД.

25

КНДР

преди 7 години

Каква е разликята между социална помощ 560 евро и ББД 560 евро ? Аз нещо не схващам. Може да се нарече и "безусловна глупост на бледоликите чиновници ***", но пак ще си остане "социална помощ", щото като не си на работа и нямаш трудов доход, онова което ти се дава е "помощи"

24

Марин

преди 7 години

Пак ли сравнявате една развита страна с България. Ами разбира се, че тука пенсиите ще са ниски. Във Финландия хората работят и произвеждат качествени услуги. Една компания като Фортум е на пазарна цена колкото целия ни БВП. А в България понеже сме селяни и знаем само да копаме градините ни трябва добре развита инфраструктура(пристанища/жп линии/магистрали) и ниски данъци та да излъжем някой да инвестира и да наеме ниско квалифицирана работна ръка, за да може баба и дядо да взимат малко повече ..

23

Анонимен

преди 7 години

Социализмът се завръща!

22

Анонимен

преди 7 години

Забравили сте да споменете обаче, че с 560 евро във Финландия е все едно с 50 лв в България...

21

работодател

преди 7 години

Повече от 420 лв минимална заплата не трябва да се дава ,да не се учи на мързел българина.