47

Ами да

преди 7 години

По същество все едно избори за кметове. Пак ще са си повече партийни . Като цяло отслабва влиянието а евентуална опозиция (щот в парламента ще влизат само такива коитоса си спечелили изборите, гласовете на тези загубили са без значение: няма пропорционален вот- не мисля че е кой знае колко ок). Като промяна може някой местен депутат да влезе в смисъл издигнат от местни полит движения. Казва ли ти някой апокалипсис ли ще е. Дано не е :)

46

Архангел

преди 7 години

За това ако гласуват повече - съвсем ще им излезне крива сметката на купувачите.. При по-точна сметка спрямо последните 3 избора, ще трябва да купят поне 800 000гласа..А организацията на купуването..?? За това са толкова уплашени всичките от статуквото - няма как да се случи! Сигурно ще има купени 10-20 депутата - и кво от тва.. Нооо, трябва да има и вариант за отзоваване на депутат, който е стъпил накриво. Да не им е толкова спокойно..Това е изборна длъжност, а не "назначение"!

45

Архангел

преди 7 години

Точно така-не може да се купят толкова много гласове при мажоритарните. При район от 30 000гласа- обикновено гласуваме около 50%/последните години/ или за спечелване са необходими най-малкото /но сигурно повече/ поне 7 500гласа, да приемем, големите партии имат около 20- до 30 % сигурни гласа, т.е. остават им още поне 5 700гласа да купят за да имат избран депутат. За поне 100 депутата да кажем ще трябва да купят 570 000 гласа минимум! Или гласували 3 500 000, купени 570 000... НЯМА КАК ДА СТАНЕ!

44

експерт

преди 7 години

До П.ПетровИ като влязат 100 "купени" какво точно ще направят срещу 140 "некупени" ? точно нищо!!!а кой луд ще плати 100 по 100000 = 10 000 000 ! за нищо?? като правите бакалски сметки, поне ги смятайте докрай !!

43

експерт

преди 7 години

Леле как се е уплашил, че партиите щели да бъдат пометени!... Ами в този вид е повече от наложително да бъдат изметени *** които неясно защо се наричат партии!

42

Анонимен

преди 7 години

ИВан Тотев - крадец и престъпника - 2 мандат кара кмет на Пловдив.Софиянски навремето изкара два мандата и половина, Чомаков - три мандата.Кирил Йорданов - 4 мандата. Това са все МАЖОРИТАРНО избрани личности.ЗА Плевневлиев и Желю Желев да не говорим.

41

Анонимен

преди 7 години

Мажоритарен вот за Каракачанов 2016 - 600 00 души. пет години по рано - мажоритарен вот за същия човек 30 000 души. Брей колко сме го заобичали Каракачанов за пет години.Калфин - над осем пъти сме го намразили за пет години. Само не ми разправяйте че няма партиен вот на мажоритарни избори. Ак Цачева я бе предложило БСП нямаше да вземе и 10 процента.

40

еделвайс

преди 7 години

Близнашки, *** какво сътвори с евродирективата относно топлофикация?! Вмъкна я тихомълком в ДВ колкото да отчете дейност, но не я въведе на практика. Така ли се прави?! Не се прави така! Не е почтено!

39

опетков

преди 7 години

До Край Когато народът е ***, за олигархията всички системи са добри и въобще не и пука кого ще подкупи. Положението в България го доказва. Основната причина за състоянието ни е липсата на гражданско общество и граждани. Народът е стадо и няма грам политическа култура. Като шарани си падат по лъскави лампази и през пет години намират нови месии.

38

опетков

преди 7 години

До Анонимен На обикновения човек и без това не му е мястото в парламента. Може да има известна полза от мажоритарните избори, ако се съчетаят с улеснен начин за отзоваване на депутати.

37

П.Петров

преди 7 години

До Край, Сега с преференцията пак може да се гласува за конкретни хора, дори да са по-назад в листите и без да е мажоритарен вотът. И какво прави електоратът? Маркира два пъти една и съща цифра за по-сигурно !Разбираш ли, че не избирателната система е виновна за лошите избори ?*** електорат в съчетание с медийна манипулация платена от олигархията в съчетание с купен ц. вот и натиск със страх върху малцинствата!

36

П.Петров

преди 7 години

До КрайЕ тези три малки кой, как и защо ги вкарва мислиш? -> Пари -> Реклама -> Покупка на гласове -> Пари ! Кръговратът се затваря ! Мажоритарният вот не води до по-добро, когато електоратът е *** и липсва гражданско общество, което да е коректор на властта !Може би ще се харчат повече пари за избори, но те пак ще отидат в олигарсите, които държат медиите - Гергов, Пеевски, Прокопиев. Да не забравяме на края, че Трифонов работи точно за такава медия !И какво печели народът?-Нищо!Разбираш ли изобщо за какво си гласувал ?!

35

Анонимен

преди 7 години

Какво лошо - президент Митьо пищова и премиер Славчо шоуто /може да научат български език/ а народа си остава безсмислен материал.

34

Край

преди 7 години

Сега управлението на държавата се формира от партиите. А КАК се формира управлението на партиите. Дали демократично шефа е влязал в Н ската партиина организация и се издигал с години по партиината йерархия. НЕ. Лидерите на партиите са назначени от Олигархията. Олигарси и Партиици са в симбиоза като свински черва.Някой даже са едновременно и двете - Гергов, ББорисов. и пр.

33

Анонимен

преди 7 години

Е то щото при сегашната пропорционална система не се купуват гласове, пропорционалната система допуска безлични послушковци, както и феномени като бат' Сали които да влязат в парламента с 50-60 гласа и не забравяйте че мажоритарния вот е 2 тура, което до голяма степен ще направи пазаруването трудно а в някой случаи и безмислено

32

Край

преди 7 години

До ППетров - да с 300 -500 хил лева ще можеш да избереш един мажоритарен кандидат. ЕДИН. Сега с две- три милки си хващаш "лидера" и си спестяваш останалите.

31

Анонимен

преди 7 години

До П.Петровпри пропорционална система се търгуват много повече гласове, и причината е че там трудно може да се проследи основния купувач

30

П.Петров

преди 7 години

До Край 24При избирателна активност около 40% и 240 депутати, за да влезе който и да е в парламента му трябват около 5000 гласа, по 20 лв. на глас 100000 и е вътре !Дори двойно да е после тези 100-200 бона ще си ги избият десеторно с контрабанда, проституция, обществени поръчки.Това вдяваш ли го ?!

29

Край

преди 7 години

Не променяйте системата - сегашната си е екстра. Ще се връткат КНинова и ББорисов с някой и друг балансьор и това до края на "Прехода" които всъщност е безкраен. Пеевски Прокопиев, ГРиша Ганчев, Черепа, В Златев и десетина души още ще ви управляват, стрижат, доят и дерат реално. Нищо не променяйте до пълното изчезване на балгарската нация - пък после ще му мислим.

28

Ban ki a

преди 7 години

* Sadebnata bg systema s krakata nagore - korupciata e pak na rahat :-) * Agentite i chengetata pak sa dovolni ot dimkite...i na rahat :-)