46

Анонимен

преди 7 години

Продължавам от по долния коментар....Спасителните групи ВЕЧЕ СА БИЛИ НЕКОЛКОКРАТНО на същото това място преди за оглед,но тялото не е било там!?..3)Странното е, че на всички намерени тела на изчезнали хора или деца ,са липсвали....обувките им.Всичко останало си е било на място-дрехите и никакви драскотини по тях или по краката...И на никой не са намерени обувките,с изключение на един случай,при който само едната обувка на мъжа е висяла на най-високия клон на 40 метрово дърво в близостдо тялото.

45

Анонимен

преди 7 години

Обединяващите факти при изчезналите хора в планините и националните паркове(според автора и разследващите органи в книгата "Missing 411",за която споменавам по надолу )са следните:1)В момента на изчезване на човека,времето се влошава до такава степен,че се заличават следите му(ужасните климатични промени обикновено продължават няколко денонощия и възпрепятстват търсенето).2) Оказва се,при случаи,че открият тялото на определено място след седмица-две или месец,то спасителните групи вече са.....

44

Анонимен

преди 7 години

Има една невероятна книга -Missing 411 от David Paulines.В нея се разледват близо половин милион случая на безследно изчезнали хора в планините и националните паркове (някои са намерени в последствие).Моля ако може някой добър преводач в България да я преведе и да се прочете от всеки,който е решил да предприеме поход или дори обикновена разходка в планината.

43

Таню

преди 7 години

До АнонименЗатова и се въздържах да пиша... Мир му на праха, както казват...Като си помисля, в "ниското" надолу от Антонски превал към х. Бенковски, каква буря ни би, а идеята бе да следваме билото, хич не се и чудя че се смях на биещите наоколо мълнии като луд.Горе често става интересно... :)

42

Анонимен

преди 7 години

Нека който не може или не иска да помогне с добра дума, да си спести коментара, какво ще кажете?...От уважение към момчето, а и към близките му, на които сигурно им е достатъчно тежко и без да ги конфронтираме със злобните си, недообмислени и поучаващи драсканици. В крайна сметка чешейки си езиците не помагаме никому.

41

Точка

преди 7 години

До Анонимен 36Koли или чинии миеш в Австралия... си е твоя работа. Но успял човек, никога не би написал такъв злобен коментар. След като ти прочетох думите,осъзнах всъщност колко зле квалифицирани, зле образовани, ниско-интелигентни кадри, граничещи с помия, някъде навън се наричат българи. Завист, заради това, че ще останат същите ***, но в друг континент. Има и мислещи българи, които са останали тук, работейки на сериозни позиции. Определено не се вписваш в определението,което сам си дал!

40

7878

преди 7 години

До АнонименЗимно време в планина - НИКОГА.

39

Анонимен

преди 7 години

Голямо търсене падна а човекът е бил до пътеката Сега сигурно ще искат от близките да си платят търсенето

38

Анонимен

преди 7 години

Служил съм 2 години в прохода Кърнаре и мога да кажа че долу е студено .А горе на върховете без дебели дрехи си самоубиец студа и вятъра те ...Жалко че не е имало кой да му каже ,че балкана не е за програмисти и балетисти !

37

Анонимен

преди 7 години

Tryabvashe da si ostavi koleloto i da trugne samo nadolu..popadal sum v Rila,no bez bagaj i taka stignah..jalko za choveka..

36

Анонимен

преди 7 години

Tejko e...

35

пишман турист

преди 7 години

мдаам..............посетете планинарския форум раздела инциденти и нещастни случаи.Нещата добиват криминален вид ..............или въпросният Мирослав нещо е бил тотално превъртял...................

34

Анонимен

преди 7 години

Преди доста години редовно ходих в планината . Често сам. При поредното излизане реших да се изкача на връх ,който има пътека само от север. Имаше сняг около 20 см.Искачих се на около 6 м. като се подпирах с ръце. Отдоло имаше лед.Хлъзнах се и чак долу.Няма жива душа.Нямаше и телефони. Добре че нищо не се случи. От тогава никога сам.Не ходете сами в планината, особено зимно време.

33

гаргамел

преди 7 години

До Някойи пропускаш, най-отпред са най-бавните

32

Анонимен

преди 7 години

хо пишман турист на годината. ясно и що за програмист е бил, тежко сега на този дето ще "наследи" кода да го оправяПрограмисти в гет.утУ не останаха, кадърните и умните се изнесохме, заедно с лекарите и др. само псевдо програмисти демек лу.зъри останаха на който им пращаме кафевите проекти с които тук белите не се занимаваме... и затова на места като БГ им викат НЕВЪРЛЕНД - страната на ПитърПан където хората не порастватпоздрав от сидней,ав$тралия

31

Анонимен

преди 7 години

Мир на праха му! Бог да го прости човека, но наистина не е трябвало да тръгва сам (нищо не пише за екипировката му), било е неразумна постъпка, която е заплатил с живота си. А на снимката не е вр.Ботев, нито местността, където е заслон Маринка. Това е слизането от връх Юрушка грамада, а насреща леко вляво е връх Параджика. Заслон Маринка е от другата страна на Параджика, на близо час път пеша от местността на снимката. И освен пропастта от север, не може да се каже, че е труднодостъпна местност

30

Анонимен

преди 7 години

Застраховка? Пари на вятъра, или след събитието! Другото ти е вярно. Подготвен, предпазлив и предвидливо. Това е истината , но не и застраховка!

29

Анонимен

преди 7 години

Дааа, според някои хора, печелещи от тази дейност, стратосферата е космос? Заради парите ! Летели били? Наивници.

28

Жалко

преди 7 години

Бог да го прости момчето. Казаха, че бил опитен планинар. Не бива никой да подценява планината, в която времето се сменява много рязко. Винаги едно на ум и ще се върнеш жив. Най-вероятно младежа е паднал кофти от колелото, иначе ако се беше загубил щеше да отговори на обажданията или сам да се обади. Една стара, малко вулгарна, но много точна приказка "Планината не е к**ва да ходиш при нея когато си поискаш, а когато тя те допусне до себе си"!

27

Някой

преди 7 години

Мир на праха му!Уважавайте планината и спазвайте елементарни правила:1.Предварително проучване и планиране на маршрут и време.2.Подходяща екипировка (обувки, дрехи, раница, челник, зареден gsm,батерии, бивачни съоръжения).3.Ранно тръгване.4.Никога сам.5.Лидер на групата.6.Сходна физическа/психологическа подготовка.7.Поддържане на връзка и застраховка.8.Съобразяване с климатичните условия.Зимни и късноесенни преходи изискват повишено внимание за горното, особено екипировка. И умната!