11

Попокатепетъл

преди 7 години

Сега се задава нов прочит на историята известен като "Кривоустия прочит на Пръмова"

10

arlo

преди 7 години

Историята винаги е била и ще остане полемична. Важното е: 1) да се изучават всички факти ; 2) да се използва научния подход при интерпретацията им. И много ясно, че се пише от победителите - отново казвам, важното е да бъде обективна и пълна във фактологията си.Проблемите идват от демагозите и упражненията в риторика и отдясно, и отляво.

9

Антикомундел

преди 7 години

Похвално е, че МОН направи така, че да има повече учебници. Нека учителите да имат по-голям избор.Радетелите за един учебник обикновено са и радетели за една идеолгия, един, вожд и една партия. Иначе казано - ***!

8

Георги Шопов

преди 7 години

Да представям си новата история като познавам кривоустата ...

7

Анонимен

преди 7 години

Нови учебници по история! Политкоректни, разбира се.

6

Анонимен

преди 7 години

До vladyВсъщност си доста близо. Задължителна казарма имаше и в соца. Десятъка тогава е направо нищо спрямо ДДС-то :)Иначе, българите по онова време са имали право на образование, бизнес, собственост, пътуване извън и в империята, религия.... все неща които по същото време крепостните селяни в 'свободна' Русия са нямали. Имало е и прелюбопитен закон : ако три години не обработваш земя, може да ти бъде отнета и дадена на друг да я работи.

5

vlady

преди 7 години

Редно е да се изучава най-съвременната теория за социалния характер на Османската Империя - първата в Европа алтернативна военна служба известна като ангария, първият официален жизнен минимум, програмата за образование и заетост на младежите девширме завършилите която получавали длъжности в армията и администрацията, възможностите за кариера на младите жени в културните институции на империята известни като хареми.

4

Анонимен

преди 7 години

А докато станат новите учебници, предлагам да се намерят тези отпреди 15 години и да учат по тях. Не са толкова осакатени, колкото "новите"

3

Анонимен

преди 7 години

Дано да са отразили историческите факти като нападението на СССР и окупацията на България от червената армия.

2

1

преди 7 години

Каква конкуренция? Историята е една и не виждам защо трябва да хабят хартия за повече от един учебник! Само да вземат едни пари, а децата неграмотни!

1

Анонимен

преди 7 години

В този нов учебник сигурно ще пише, че САЩ ни освободил от турско робство, а НАТО ни е помогнало за основаването на българската държава през 681г.