98

Мария

преди 7 години

Вчера един велосипедист караше пред колата ми , почти по средата на пътното платно. Не можех да го заобиколя , защото в лявата пътна лента имаше автомобили. Това се случи на бул. Сливница във Варна,велоалеята беше празна . Свирнах му , но той продължи да си кара така ....

97

Анонимен

преди 7 години

Правете разлика между планинско колоезнеде (показано на СНИМКАТА) и градско каране на колело. Преден фар, заден мигач, светлоотразители (включително и на раницата) и каска. А повече от половината по улиците не знаят правилника и не си гледат здравето. Всеки ден карам колело до работа и обратно, разбира се, не в България, и е изключително приятно и здравословно. Въпрос на нагласа. Инфрастуктурата обаче допринася значително за мотивацията. Особено на подрастващите.

96

Анонимен

преди 7 години

Наблюдавам ги как шарят между колите на платното, между пешеходците по тротоарите. Създават заплаха за всички - и за себе си. Особено са нагли по тесничките алеи, наречени шосета в крайградската зона - по завоите към Бистрица пречат на автобусите. Това са хора без инстинкт за самосъхранение, без отговорност за околните. Карат велосипеди и дишат най-вредните газове, претендирайки, че това е здравословно. Когато се изградят велоалеи, да карат - дотогава да не създават повече опасности на пътя.

95

Анонимен

преди 7 години

Да, разбрах българинът не е най-умното същество на земята... В колите са насядали най-големите комплексари, на които всичко им пречи до бабата, дядото и колелото. Проблемът не е в колоездачите, защото толерантност на пътя няма. Това всичко идва от вас, уважаеми шофьори!

94

боби

преди 7 години

Нека все пак и те да уважат пешеходците - не може да се кара с такава бясна скорост по велоалеиите, постоянно да бибиткат на пешеходците и да им се карат и викат. Редовно хората си пресичат на зелен светофар по Цар Борис и като стигнат до велоалеята никой не им дава предимство, а трябва да се озъртат и на двете страни и да чакат велосипедисти с бясна скорост да профучат. И ако не спреш и някой с колелото набие спирачки, за да не те блъсне, се почват едни викове и ругатни..

93

Велосипедист

преди 7 години

Правата и задълженията ми като велосипедист на пътя! -> pravatami.bg/11503

92

Canon

преди 7 години

Ето това е статия, всичко е казано точно и на място! Коментари за възпитанието са излишни!!!

91

Ицо

преди 7 години

До ШофьорА колко шофьори си видял които да спазват предимството на велосипедистите, да не ги притискат и да се правят , че не съществуват на пътя, само защото негово "величество" шофьора е с по големото железо и може да си позволи да мачка.Квото почукало такова се обадило.Силни сте, само докато ви измъкнат за гушите навън от тенекията.После акаме в гащичките.

90

Сас

преди 7 години

В София е пълно с велосипедисти ***... преобладаващо или пияници или надрусани... Срещам и нормални, спазващи правилата за движение, но все по- рядко... Изтръпвам да не ми се качи някой *** на капака

89

Шофьор

преди 7 години

До Анонимен 85Карам кола от мноооого години. Досега не съм видял един велосипедист да пресича по ПЕШЕХОДЕН преход както написано в закона - вървейки ПЕША. Как да ги уважавам? Изкачат неочаквано на пътеката и очакват да ги забележа.Не съм видял един мотоциклист да кара не между редовете, а спазвайки закона. Как да ги уважавам? Те купуват велосипеди и мотоцикли за да нарушават правилника. Те купуват или преоборудват мотоциклети за да тормозят половин град със шума на моторите. Фандъкова ?

88

Силвия Костова

преди 7 години

Шофирам активно а през свободното си време карам велосипед ! Живея в град Варна и не мога да се съглася че има велосипедисти на шосе за амтомобили без необходимите обозначения или оборудване - каска , светлоотразителна жилетка или светлинки !

87

Анонимен

преди 7 години

Една темичка за размисъл за хейтърите - не ми се правете на отворени, защото сте с кола. Лесно мога да ви бия по един шут на огледалата и ще ме хванете после за шлифера.Да - има гадни колоездачи - те за всички са проблем, но има и много злобни шофьори.А да не говорим, че ако ми счупите колелото ще ви счупя аз кухата кратуна.

86

Анонимен

преди 7 години

До българинГаньо не гледа на велосипеда като на простотия, а на по-голямата част от притежателите им. Но... какво да се прави и велосипедистите са просто "извадка" от народа. Какъвто народът - такива и велосипедистите, и шофьорите, и т.нар. "политици"(полуграмотни алчни кариеристи), и управниците. Вие си вадете натам заключението, защо всеки ден има по 3-4 убити - по всякакъв начин.

85

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 88Как ще караш по тротоара и зелените площи, бе raдино! Тротоарът е за пешеходците. Нали ви направиха колоездачни алеи, ама и те не ви стигат.Пpocтакът си е npocтак и на велосипед и на Волво. И на тротоара, разбира се. И вкъщи. И учи децатана npocтащина и незачитане правата на другите. Изобщо - омагьосан кръг. И понеже нещата са генерално изпуснати остават 2 възможности - самopaзправа или жecтоки глоби. Но община няма, КАТ няма, защита от държава - няма. Следователно - вариант 1 ?

84

Анонимен

преди 7 години

Някои от шофьорите са гадни спрямо велосипедистите, но САМО НЯКОИ. Докато ПОЧТИ ВСИЧКИ ВЕЛОСИПЕДИСТИ СА ГАДНИ към пешеходците! Нагло ФУЧАТ ПО ТРОТОАРИТЕ, изскачат изненадващо, без сигнал, карат с висока скорост, нямат звукови уреди - звънец, тромба. Груби, псуват, издевателстват нарочно към възрастните хора, вечно някой им е виновен... Ами, както карат зад гърба на старец, без сигнал, и човекът ненадейно мръдне пред колелото, какво става?! Безмозъчни! Трябва ДА МИНАВАТ ИЗПИТИ за разрешително!

83

Крум

преди 7 години

Основна реформа на радските условия за велосипедистите.Ще се облекчи и трафика и изнервеността и замърсяването.Кмета ще заслужи малко повече своята заплата!sofiawars/r/164063/

82

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен (87)Прочети ЗДП. Там си пише пределно ясно какво е велосипед и къде трябва да се кара.

81

Анонимен

преди 7 години

Нямат право да карат по пътя на колите, има си пътеки или по тротоарите. На пътя ли е мачкайте и ще се научат

80

Ивайло

преди 7 години

До Анонимен (68)Кое по-точно от закона показвам, че не познавам, че чак и завидно?Всъщност да те поправя - велосипедът е ППС - Пътно Превозно Средство.Също така съм казал, че велосипед Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ КАРА по пешеходни зони.И жилетката е задължителна само през тъмната част от денонощието.

79

Ивайло

преди 7 години

До Баси Държавата (55)Извинявай, случайно да ми се развика на кръстовището на бул. Витоша и бул. Пенчо Славейков преди 4-5 дни? Един дебел и мазен тип, с мерцедес за 2 сака пари?Директно започна с въпроса "АЛОООУ МЕПЕСЕТО", а остатъка от репертоара съвпада с твоя?Отговорих му, че велосипедът е ПЪТНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО.Виж закон за движение по пътищата, потърси за ДВУКОЛЕСНО ППС.Прочети и там, където пише, че сте длъжни да ни пазите, защото сме уязвими участници в движението.Да, имам книжка.