72

Анонимен

преди 8 години

Вальо Топлото в атакаРазделяй и владей.Бий си народе

71

Георги

преди 8 години

"Бизнеса" се обявил против. Ами пазара се определя от продавачи и купувачи. Много ясно, че продавачите ще искат висока цена и ще лобират за нея. Относно изкупуването на тока на "по висока от пазарната цена", да обясня на господина, че цената на тока в България се определя от всичко друго, но не и от пазарни принципи. Пример за това е цената на ток от ВЕИ. Говоренето за пазарна цена при политически определени цени говори за ниската икономическа култура на "бизнеса". Не че това е някаква новост.

70

Анонимен

преди 8 години

Много спорно е дали наистина тока произвеждан от топлофикациите, наистина "товари" цялото общество. Най-вероятно тук важи простия принцип - с него зле, без него много по-зле, така че по-добре да го има, отколкото да го няма. По-просто казано без този ток от топлофикациите на "цяла България" ще й излезе по-скъпо.

69

Обективен

преди 8 години

По законите на физиката, трябва да се плаща за това, което доставя Топлофикация, а то се измерва в абонатната станция на блока. Как след абонатната станция се разпределя между отделните съсобственици тази услуга си е лично тях проблем, както и начина, по който трябва да си разпределят плащането. Така е на теория, но на практика, понеже има хора, които не желаят да си плащат, както не плащат и за други разходи по сградата, в която живеят, законодателят се е опитал да прекрои законите на физиката.

68

Обективем

преди 8 години

С топлофикациите нещата ще си отидат на мястото само когато юридическите закони не се опитват да прекроят физичните закони, както е сега. Повече от ясно е, че Топлофикация не доставя услугата си до всеки отделен потребител, а само до абонатната станция, точно както водните дружества не доставят водата до отделните потребители, а само до общия водомер на блока. В това отношение разлика между двете дружества няма, но не се протестира за водата само защото цената й е много по-малка.

67

Анонимен

преди 8 години

Не разбирам откъде идва тази злоба на част от провинциалистите към жителите на София? Принципно голяма част от субсидиите на вашите общини са взети от София, за да ви се дадат на вас. Без приходите, които се генерират в София, вие ще сте много по-зле.

66

Илиев

преди 8 години

От пет места прибират наеми,имат си хубава платена работа,политиците кога имат нужда от тях на момента си продават гъзенцето си за шепа пари и играят някакъв театър на жълтите павета и реват като стадо животни и с цялото си нахалство пак недоволстват и нямат желание да си плащат сметките....крайно време е да се хванат здраво на работа и да се научат да си плащат сметките тези нещастници от София

65

Провинционалист в СФ

преди 8 години

Аз съм от тези провинционалисти, които преди около 8 години дойдоха да живеят в голЕмото село. Не се гордея със стореното, но определено оценявам факта, че не мога да взимам същите пари в родният ми град, колкото и да искам. Ако моята фирма имаше офис там, нямаше да се блъскам в това Село, но няма. За съжаление проблема е във хората които са отишли, а във бизнеса който е решил да се развива само в София.

64

Анонимен

преди 8 години

Не стига че катуна София е държава в държавата ами имат и претенции и нема да плащате а....взимат по 1000 лв и нагоре заплати и пак недоволстват тия мекотели от катуна София....някой от управляващите да кажат до кога провинцията ще Робува на хищтните хиени от крадливия катун София.....до КОГА....???долу Софийското РОБСТВИ и ГЕНОЦИД над Бедния Български народ

63

Анонимен

преди 8 години

Наглите,крадливите Софиянци кога ще се научат да си плащат сметките,до КОГА бедната,изчезващата провинция ще им плаща всички сметки.....до КОГА крадливия и корумпиран катун София ще смуче кръвта на народа....крадливия катун София НЕ Е БЪЛГАРИЯЯЯЯЯЯ, а и годишния бюджет на катуна София минава над 2 милиарда лева което е СРАМ и ПОЗОР за националните предатели-Управници........долу крадливия катун София

62

Стефанов

преди 8 години

До Анонимен- 45 -Откъде толкова злоба и ненавист? Комплексарщина, какво друго!? Много си зле.

61

Нормалната цена

преди 8 години

В примера, който дадох, аз подразбирам, че нормално означава, че съседите не крадат. За всеки един крадящ съсед, добавете и това, което плащате заради него. Примерно, ако съседа ви краде за 500 лева на месец и вие имате дял от 5% в блока, ще платите заради него още 25 лева на месец. Ако тези крадци са четирима и крадат също по толкова, ще платите още 100 лева всеки месец, заради тях. Ако блока е малък, вашия процент може да е повече, примерно 15% и ще плащате 300 лева месечно заради тях.

60

Нормалната цена

преди 8 години

Нормалната цена в лева, която трябва да плащате за парно, средно на месец за отоплителния сезон е колкото квадратурата на апартамента ви или малко повече. Примерно за апартамент от 60 квадрата, нормалната цена за парно е между 60 и 80 лева на месец. Отделно се плаща и за топла вода. Разбира се през декември, януари и февруари, обикновено се плаща повече, но пак не са 200-300 лева за малък апартамент, както тук се изсилват някои. Примерно 80-100 лева за парното по този пример и 40 лв. за топла во

59

Анонимен

преди 8 години

Я не се излагайте! При сметка за тока от примерно 10 лева за бабата на село, оскъпяването заради по-скъпо изкупувания ток от топлофикациите е примерно 1 или 10 стотинки. Това ли е големия проблем или проблема е, че не построихме АЕЦ Белене, за да имаме евтин ток? Проблем са и двете американски централи - Мариците. Проблем е и цената на която се изкупува зелената енергия. Топлофикациите даже не са проблем, а предимство, защото може да се използват мощностите им в моменти на голямо потребление.

58

Факт

преди 8 години

Изкупни цени по данни от средата на 2012 година лева/МВтч - производител15,30 АЕЦ Козлодуй ЕАД84,64 ТЕЦ Бободол ЕАД84,13 ТЕЦ Марица 392,58 ТЕЦ Варна ЕАД39,04 ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД100,21 Каскада Санданска Бистрица116,34 ВЕЦ Стара Загора133,32 Сентрал Хидроелектрик дьо Булгари ЕООД133,32 средна цена за 598 малки централи за зелена енергияи т.н.*НЕК изкупува тази енергията и препродава тока на електроразпределителните дружества за 79,18 лв./МВтч.

57

Анонимен

преди 8 години

Около 480 лева без ДДС и около 570 с ДДС.

56

???

преди 8 години

За да имате сметки над 200 лева месечно, трябва или апартамента ви да е много голям или съседите ви да крадат яко. При мен за апартамент от 75 квадрата за сезона 2014-2015 година, имам 480 лева за имам 570 лева за парно за сезона и 455 лева за топла вода за сезона, т.е. около 96 лева на месец за парно (6 месеца) и още 38 лева месечно за топла вода или през отоплителния сезон сметките ми са средно 134 лева, като декември и януари са по-високи, около 150 лева.

55

Провинциалист

преди 8 години

Аз за това съм в Голямото село. Хем си имам евтино парно, хем живея на гърба на кореняците, хем данъка на Субарото 250 коня е по-малък.

54

Анонимен

преди 8 години

При мен е 200 лв/месец за 60 кв.м. панелка в София.Кое е евтиното?

53

???

преди 8 години

Отопление с парно и цената на тока произвеждан от Топлофикациите са два отделни проблема. Почти всички знаят, че отоплението с парно е най-доброто решение, но повечето не искат да плащат за това отопление или най-малкото искат да плащат по цените от преди 1989-та година, когато за панелка от 60 квадрата плащаш 12-16 лева на месец за парно и топла вода.