54

вера

преди 8 години

"'Ситуацията напомня на есента на 2011 г., когато пътнотранспортно произшествие със смъртен случай, причинен от роми в централното българско село Катуница, доведе до общонационални бунтове срещу малцинството.""Tова ПТП ли беше?

53

кака мара

преди 8 години

"Много българи наистина вярват, че ромите живеят само от социалното подпомагане и детски надбавки и са по принцип престъпници", казва експертът на малцинствата Ива Александрова от Центъра за изследване на демокрацията - кво да го вярвам-то е всеки ден пред очите ми...тая и тя ли е "ромка".....

52

Не беше така!

преди 8 години

До Анонимен 49Писах ти "плюс" по грешка защото:1. При Живков основното образование беше задължително, но беше и забранено от първи до осми клас да се оставят деца да повтарят - така всеки получаваше тапия за основно образование, но въпреки това, голяма част от ромите постъпваха в строителни войски неграмотни и се налагаше там да ги ограмотяват.2. Привилегии имаше - жилища, прием в университета и в БКП и т.н.3. Много ромки си направиха трудов стаж за пенсия само от отпуски по майчинство!

51

Анонимен

преди 8 години

До художникаПредложението ти е хуманно, но не е дообмислено. Защо аз и ти да осигуряваме издръжка и превъзпитание на безбройните деца, създадени от свръхраждаемостта на безотговорни индивиди?!Който е създал деца, но не може да ги издържа, нито да ги възпитава и същевременно води живот на безделник, трябва принудително да бъде въдворяван на работа - за да изплаща издръжката на децата си, настанени в пансиони. може да се намери работа за нискоквалифицирани - копаене и отглеждане на кози и овце.

50

ДаПлащамЗаМързеливци

преди 8 години

До IdealistПишеш глупости!Три милиона декара държавна земеделска земя пустеят. Общините предлагат земя на социално слаби, но желаещи да я обработват НЯМАЗащо ние да работим и "да си платим, да им се създадат по-приемливи условия за живот", а те да лежат и - например, да гледат как кметицата организира с парите на данъкоплатците разчистването на незаконните сметища, които ромите са създали край домовете си?! Те са безработни, а не си почистиха.ЗАЩО ДА НОСИМ ЗДРАВИ ХОРА НА ГЪРБА СИ ?!

49

риба

преди 8 години

Всичко е политика,а дребните риби се хванаха на въдицата.И мислят,че те нещо променят.Ако имате силата да променяте нещо,то вие ще си промените жизнения статут.Вие сте просто едни кукли на конци,накъдето ви дърпат натам играете.Смешници

48

Стига толерасти

преди 8 години

Първо хората грешно вярвали , че не работят , ама после 50% наистина не работели в източна Европа. Това са евро толерантните статии. Толерантността е модерна болест. Кражбите, фалшивите гласувания, убийствата , побоите , унищожаването на сгради и т.н. са резултати от нея. Инвестирането на милиони за интеграция всяка година без резултат е не по-малко грешно от толерантността. Опитите за продажба на земя за лев на квадратен метър са смешни. Не на толераността. Сопата решава проблеми

47

Анонимен

преди 8 години

стига вече с това "приобщаване" и "социализиране". Държавата има закони и равни условия за всички. Учиш, работиш и живееш. Който не иска - да живее без жилище, без работа и без бъдеще. Аз няма да работя двойно, за да може един да живее на гърба ми.

46

Анонимен

преди 8 години

Докато ромските гласове са важни за политиците положението няма да се промени.Държавата да не бяга от отговорност .Със закон от парламента трябва да се забранят шумните сватби и на роми и на българи.Държавата трябва да поеме отговорност.Трябва ли хората да се спасяват сами от шума.Предлагам всяка седмица парламента под строй да се докара в Пазарджик за ден без право на отсъствие да се наслушат на маанета и да решат.

45

художника

преди 8 години

Социално приобщаване става чрез ограмотяване, а то пък става, когато държавата създаде пансиони за ромчетата и ги извади от семейната им среда.Примерно, ако аз не се грижа за детето си, то ходи босо, неумито, ненахранено, тогава институциите ще се намесят и ще ми го отнемат. ЗАЩО държавата не постъпва така и с ромите?Къде са БХК, агенцията за закрила на детето, Юнеско ... и т.н.Техните деца раждат на 10-12г., просят, проституират, а обикновения българин бил НЕТОЛЕРАНТЕН.

44

КИД ШЕЛИН

преди 8 години

Скоро,много скоро бомбата ще гръмне...И тогава ще стане страшно...Но и за ДВЕТЕ страни-българи и роми...Това ромите не го разбират...И е добре някой да им го обясни...Защото в България има само 120 000 ловни пушки...И те ще влезат в употреба,когато семейства на тези хора бъдат застрашени...ТОВА <<САЖДИТЕ<< трябва да го знаят !

43

сапьор

преди 8 години

Ем, Марси Райс защо я махнаха, не успя да взриви бомбата. В Югославия, когато беше посланик успя, но тука се провали. Сега може да се наложи Маккейн направо да назначат.

42

Анонимен

преди 8 години

Живков може да беше всякакъв,но той единствено намери правилният подход към ромите.Първо задължителен 8 клас,задължителна казарма и задължително работа.Никакви привилегии.Еднакви закони към всички граждани.Разселване по квартали с българи,толериране на смесени бракове,чрез раздаване на общински жилища,с цел претопяване.*** можеше що-годе да чете и пише,научаваше занаят в трудови войски,ромите работеха и не раждаха толкова,защото нямаше далавера.Тогава нямаше проблеми,, БХК ,нито ЕС.

41

100 процента

преди 8 години

Статията е 100 процента преписана от Шпигел онлайн, от 04.07.15. Само дето превода не е добър.

40

Анонимен

преди 8 години

Когато са ги изгонили от Западна Европа и тях и евреите, ние като по-толерантни народи сме ги приели. Даже сме им дали равни права, нещо което не са и сънували преди. Векове по-късно нашата толерантност се обърна против нас и все повече.

39

Анонимен

преди 8 години

до: 53 Преди да се усереш тука прочети в интернет има доста информация

38

до: 53

преди 8 години

Ромите остават на Балканите няколко века преди да тръгнат към Западна Европа: донасят търсени занаяти, работят за манастирите, намират добро препитание, занимават се също така с гадателство и врачуване.Наречени са недокосваеми поради практикуването на врачуване, което не е прието от църквата.След османското нашествие и сътресенията на Балканите големи групи роми тръгват към Западна Европа 15 в.

37

до: 53

преди 8 години

Дасикане-рома също се разделят на множество подгрупи. Това са например бургуджиите, джамбазите, тужарите и т.н. Сред тях са налице слаби тенденции към българеене, но някои групи съхраняват с гордост ромското си самосъзнание и традиции (Напр. част от бургуджиите в Шуменско се наричат "парпул-рома" - "истински роми").

36

Анонимен

преди 8 години

Потомци на първите роми, които се заселват в България: от 11 до 19 в.;По време на Османската империя голямата част от тях усядат и не са чергари;Говорят ромски език, като някои групи говорят български език, а други турски. Чести са случаите на трилингвизъм ромски, български и турски език;Една част са християни, други мюсюлмани. Широко разпространено е и протестантското християнство;Живеят в обособени махали в селата и градовете. Големите градски ромски гета са населени основно с йерлии. Малка част живеят и рзпръснати сред българското населениеРазделят се на две големи подгрупи:

35

тик так

преди 8 години

Ами да се молим да не станат. Иначе нали си гледал оня филм --Рланетата на маймуните .....