23

Анонимен

преди 8 години

Ако оцелее необрана "Жълта Драганова", и тя е късен сорт - едра, кехлибарена, много сладка. Като презрее, започва да се напуква и пак е вкусна. Но, за съжаление, и тях ги берат недоузрели и до пазара стига не чак толкова едри и сладки, с болнаво жълтеникав вид. Те пък са немски сорт.А "Хрущялките" наистина имат няколко локални разновидности и се считат местни сортове.

22

До Черешар №20 от 19

преди 8 години

Информацията ти е грешна.Всеки агроном ще ти каже, че според неговата наука, официалното име на този сорт е "Ван". Запомни го! Но по пазарите и в в магазините се е наложило названието, което им е дал народът в Източна България -"Хрущялки". Това не екъсен сорт череши. В по-ниските полета зрее през второто десетдневие на юни, а в Кюстендилско - сега.Късните череши са от американския сорт "Бинг"/и в Кюстендилско им казват така/ - черни, много твърди, едри, изключително сладки. Ако оцелее "Жълта

21

Анонимен

преди 8 години

Отидох в чужди посолства и поисках, срещу заплащане разбира се, да работя в тяхна полза и срещу България...Отвсякъде един и същи отговор:- Вече имаме на щат при нас 240 депутати и 20 министъра...

20

черешар

преди 8 години

До 19Нека да те светна, защото независимо от кюстендилската ти баба познанията ти за черешите са доста зле. Черешите в Кюстендил са абсолютно същите сортове както и в Айтос, Шумен и т.н. С тая разлика, че черешите в Кюстендил зреят 20 дни след всички останали в страната.Хрущялки не е сорт череши, а ГРУПА сортове, които си приличат по форма, цвят и плътност на месото. Обикновено това са късноте сортове череши. Айде отивай пак на село да се доограмотиш.

19

До 10, 13 и другите

преди 8 години

Имах баба в Кюстендилско, майка ми е от този край. Прекарвах ваканциите си там.Затова нека да ви обясня две неща:1. Местните хора казват на този сорт "Рускавици", тоест, диалектен вариант на "Хрускавици" (изпускат "х").2. Този сорт череши точно сега са узрели в Кюстендилско - много едри стават и почти черни на цвят. Затова, не се лъжете да купувате "Хрущялки" в началото на юни - тогава те пак са доста едри и свежи на вкус, но на цвят са рубиненочервени и не са така сладки, както когато узреят

18

Анонимен

преди 8 години

бат сали дали знае каде е намира кюстендил

17

Face

преди 8 години

До Обикновен човек - Няма такъв сорт хрущялка , това е сорт Ван . Има го доста често в кръстословиците. Колкото до рупавицата - това е наименование на стар сорт череши в този район на България.

16

АЗ

преди 8 години

ДА ДОНЕСЕ БИКИНИТЕ НА УКРАИНКАТА И НА ВАГЕНИН..ПО ДОБРЕ..А НАЙ ДОБРЕ Е ДА КАЖЕ КОЛКО ЧЕРЕШИ Е ПОСАДИЛА И ОБРАЛА ПРЕЗ ЖИВОТА СИ...МИЛФЧЕТО

15

Луд с Мотика

преди 8 години

До АЗАз ше я опрая, ама не ми я дават. Иначе, доволна ще остане и поне 2 месеца ще й държи влага и ще 2 след това като си спомня ще се подмокря милата :D

14

АЗ

преди 8 години

МИЛФЪТ СКОРО ЩЕ СИ ДОНЕСЕ И СТАРИТЕ *** ОТ КЮЮЮСТЕНДИЛ В ПАРЛАМЕНТА..НАМЕРЕТЕ НА МИЛФА ТЪПКАЧ ХОРА...ТОЙ СТРАДА

13

Обикновен човек

преди 8 години

До КЮСТЕНДИЛСКА ЧЕРЕШКА - Уважаема Череша, Хрущялката е сорт череша, а така наречената от Вас "рупавица" дума-диалект за наименованието на плода "череша".

12

Анонимен

преди 8 години

Пак този редкатор не съществува иначе от време на време допълва текстове. "Заедно се нея беше и колегата й Филип Попов" какво е това сега?

11

s

преди 8 години

А със слива хрущялка кога ще ги почерпи?

10

КЮСТЕНДИЛСКА ЧЕРЕШКА

преди 8 години

Какви хрущялки бе, софийски префърцунчета?! Наричат се РУПАВИЦИ!

9

ист

преди 8 години

да чича Ви МиткоПервезник.

8

Кольо

преди 8 години

Тази е уникална , готова е на всичко да ги изкара от пленарна зала , не че правят нещо по различно от колкото в 00.

7

Анонимен

преди 8 години

Пак ще се осерат..............................пак ще преядат по-скоро ... с власт, пари и всичко което се купува с пари ...а такива като тебе - да, ще се осерат.

6

Анонимен

преди 8 години

Пак ще се осерат...

5

Анонимен

преди 8 години

За толкова мандати е разбрала, че журналистите са важни ... странно обаче защо не могат да разберат, че народа е дори още по-важен.

4

Анонимен

преди 8 години

До Стройна и елегантнаТи от луната ли падаш? Виждал ли си я на живо?Срещата с нея може да доведе до трайни психически увреждания!