15

makedonec

преди 9 години

abe ako e giayr4e go ostavete te giayri mnogo-kakvo tolkova....

14

Анонимен

преди 9 години

ako podalzavat atka da se gybiat skoro shte isxar4at buzeta na spasitelite;- neka predi da trgnem kadeto i da bilo da se osvedomim a i taka shte si spestim nepriatnostite;

13

Боби

преди 9 години

В снежна планина проблемът е не само, че при мъгла се губи всякаква ориентация, но и че се ходи адски трудно извън утъпкана пътека. Всяка долчинка е пълна със сняг поне до кръста, през който по-скоро се плува отколкото се върви. Това заедно със студа ти изпива силите, а почти стоиш на едно място. Така уж си близо, а заради изтощението може и да не стигнеш.

12

Ravaz Okrumhs

преди 9 години

До jgo..абсолютно същото,като теб. Едни скиори ме изведоха на стената тогава. Подобно е на това да се давиш в морето.

11

Анонимен

преди 9 години

Като своеобразно продължение на коментар 8 ще добавя, че в началото на 70-те в района на почивните станции под Голи връх при лошо време се губи и загива и Иван Башев, външен министър. И опитен планинар.Рано или късно, човек трябва да научи, че всяко нещо на този свят си има цена и идва ден когато тя се плаща. Да се надяваме, че след щастливия край момъкът ще си е направил изводите.А ако ще щъка още, нека си направи и застраховка, горе-долу на цената на няколко бири с приятели, няма да сбърка.

10

Аз

преди 9 години

И сега ще получи сметка за издирвателните действия! А за някои други, които си почиваха в Гърция и ги търсиха с хеликоптер разходите са за сметка на бюджета.

9

ветеран

преди 9 години

БЕ ЩО АЗ НЕ СЕ ИЗГУБЯ БЕ? МАЙКА СИ ЛИ ТЪРСИ ТАМ...АМА ТАКА Е КАТО НЯМА КВО ДА ДЖАСА СЕ ЗАНИМАВА С ГЛУПОСТИ

8

Анонимен

преди 9 години

Над Железница има една паметна плоча на момче загинало през 2006г. Като ходих и ми направи впечатление колко ниско е загинало момчето. Минало е по по-трудния път и вече почти на края на гората е паметната плоча. От там до селото има около 30 минути слизане не повече и то по лек наклон и приятен път. Явно е бил на края на силите си през януари в планината. Защото дори и дядо с *** ще извърви малко по малко тези 30 минути слизане. Така, че умната и внимателно - с планината шега не бива!

7

jgo

преди 9 години

Аз като човек който ходи доста по планините и не само в България съм губил ориентация на Витоша по Черни връх . Беше приятно време с лек снежец и до минути стана ужасна виелица видимост максимум метър. Но за щастие познавам малко или много Витоша и знам прие нея се спускаш направо на долу и все ще се озовеш на път или населено място.

6

Анонимен

преди 9 години

Абре и опитни планинари са се губили преди години на Витоша... Една мъгла да падне на Платото или пък да те застигне виелица, и вече не можеш да се ориентираш накъде да ходиш, щото всичко ти е равно... Ако си сам, много трудно ще се ориентираш по стълбовете, щото просто в гъста мъгла, често те не се виждат... Така че не си бийте шега с планината, тя винаги ще е по-голяма от вас!

5

бобо

преди 9 години

Ходя често по планини,проблема на зимата е че всичко е еднакво и лесно може да се загубиш.За щастие за 20 годни до сега не ми се случвало,но винаги си нося храна,чай,сух спирт и топли дрехи независимо дали е лято или зима....Има няколко правила който трябва да се спазват в планините...А колкото до това дали може да се загуби човек .... Разбира се че може ако се качва за първи път и се прави на голям планинар....Всяко подценяване на планина през зимата носи тежки последствия

4

Анонимен

преди 9 години

Преди да си правите експерименти през зимата, разучете планината през лятото. Скиорството не е игра на боулинг.И двата коментара долу поотделно са верни - Витоша е достатъчно малка, за да не се загубиш в нея. Стига да не отиваш там за първи път и да си подходящо облечен.

3

Татунко

преди 9 години

Уважавам чужди мнения,но тези които могат да се загубят специално на Витоша....не са планинари. А не си ли планинар,подбирай си тогава времето,маршрута и екипировката с необходимата храна и чай,за да не те спасяват и през дена даже!...

2

Анонимен

преди 9 години

Като човек прочете за неподходящата екипировка, и му става ясно за какво иде реч. Застраховка надали е имал. Планината не е шега работа. Относно коментар 1- той загубилият се същото като теб е мислел. Не е шега работа планината, особено зимата.

1

Татунко

преди 9 години

Ега ти....да се загубиш на Витоша е все едно да се загубиш на пл. Славейков