17

Дзукеро

преди 9 години

Технолог , да не объркаш дрождите с такива от кисело зеле !

16

Анонимен

преди 9 години

Абе те да вземат и грозде да сложат във виното, че на последък ми мирише на пластмаса вече, а захарта ще я преживеем някак си

15

Анонимен

преди 9 години

Виното с захар е помия. Слагат захар за да си избият парите, че дъждовете са ги ударили. Какво като в Германия били прибавяли захар. Германия затова не може да се похвали с качествени вина. Сега и българската продукция развалиха бизнесмените. Продават ни яко захаросано вино, а след това ние пак ще се чудим защо ни цепи главата. Щот не е вино а загаросана помия. В крайна сметка трябва и да взимаме все най-лошото от ЕС ? Като правят вино-помия трябва ли да ги следваме. Срам за производителите.

14

Анонимен

преди 9 години

Чак па захар! А по полека де ,тя е скъпа. - вода ,боя,спирт ,есенция и подсладител-шише, етикет е това е виното ,и бабите покрай пътя такова продават уж домашно

13

Виноградец

преди 9 години

До do технологМного зависи от това колко ти е средната захарност на гроздето, на общто количество, та на твоите 200 ако да речем мерлото ти е дало 20% захарност, за да го качиш на 23-4 и да имаш добра ферментация и здраво вино ти трябват на твоите 200 кила грозде, да кажем условно толкова ти е и шерата, ама друг път де, та ти трябват 5кг захар, разреждана по малко в топла шера Пробвай и ще ме черпиш после :)

12

Анонимен

преди 9 години

След тази реклама мисля да пропусна с купуването на българско вино от новата реколта. Миналата година съм купил към 35 бутилки, но тази година цифрата ще е нула. А като ще ръгат захар вътре дали ще пропуснат да свалят цената?

11

технолог

преди 9 години

До ДзукероБерем го по-рано или слагаме подходящите дрожди.....

10

до Дзукеро

преди 9 години

Каквото и да се получи, сто пъти по-добре да си го направиш у дома, макар и със захар. Отколкото да купуваш нещо си на минимум 10лв/литър с незнаен състав и вкус.И изобщо не е трудно, смилаш гроздето и го оставяш, вярно търпиш бидона 40 дни в коридора, но после цяла зима пиеш истинско вино.

9

Дзукеро

преди 9 години

Технолози , кой ви каза , че не може да се слага вода в гроздето когато се мачка ?!Ами ако захарността е 27-28 и нагоре - кво праим ?

8

do технолог

преди 9 години

мерси за отговора, правилно ли съм разбрал - ако захарността на мерлото ми е 24-25градуса, аз не искам да я повишавам, а искам само да получа 120л. вино, вместо 90(ако не добавям захар). Количеството ми е 8кг захар и 24литра вода.

7

Дзукеро

преди 9 години

Захар /захарен сироп/ се прибавя или "изважда" т.е. долива се вода за да се получи оптималната захарност за правилното протичане на ферментационния процес - "това го знае всяко хлапе ".Друг е въпросът , че тази година гроздето е бъкано с отрови - някои са пръскали лозята си по 14 /четиринадесет/ пъти и пак не можаха да го опазят. Отделно пестицидите за обезтревявяне - и те се всмукват.Представете си към тази отровна химична смес като се прибави и някоя "екологична" захар и какво ще се получи .

6

технолог

преди 9 години

Вода по принцип не може......1 об % алкохол се получава от 17 г/л захар.Виж си началното захарно съдържание и......пресмятай.А за водата е 1:3,т.е. на кг захар слагаш три литра вода

5

do технолог

преди 9 години

а колко е допустимото количество захар, аз на 200кила мерло понякога слагам 1/4 захар/вода, за вдигане на количеството, но не повече от 8кг захар на всичкото грозде.

4

Финансов Пънкар

преди 9 години

Ужас, ужас ....може пък като вноснотите напитки в немските бакали вместо фруктозна захар с аспартам да напомпаме "виното" и спирт от ГМО зърнени култури и малко терпентин за тонус?Тук редовно показват някой начетен дръвник - сомелиер в сутрешния блок да превъзнася новия свят и неговото "вино"????

3

технолог

преди 9 години

Който е писал статията е писал глупости......за количеството разрешена захар,де...

2

знаещ

преди 9 години

Имат апаратура таратанци!! Тия от ИАЛВ нали не си мислят, че винзаводите изсипват бяла кристална захар от чували?

1

Shark

преди 9 години

Това че слагат захар си го знаем, въпроса е дали ще започнат да слагат грозде!!!