8

#$&

преди 9 години

Би трябвало да сме поласкани.. Май само ние ползваме кирилица в ЕС:-)

7

Анонимен

преди 9 години

40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки. Софийски университет "Св. Климент Охридски" : Значение на изучаването на старогръцки език: Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация, като норма. Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи. Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно.

6

Анонимен

преди 9 години

До ГРЪЦКИ БУКВИКато си толкова начетен, защо не можеш да пишеш правилно? Или и ти проЙзлизаш от там.

5

Анонимен

преди 9 години

От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава ! Кирил Христов (1875 1944) е български поет, писател и преводач....откъст от книгата на поета Кирил Христов - "Бурни години. 1913-1916" На старите българи и изобщо на славяните липсваше тъкмо онова, което липсваше на хуните и на редица други варварски народи (кумани, печенеги, татари и пр.), които вършеха завоевания в Европа, без да бъдат в състояние да образуват трайно господарство: липсваха им широките морални хоризонти на християнската идеалистическа философия.

4

иванов

преди 9 години

за да може ло лесно руснаците да ги четат

3

Финикиец

преди 9 години

Финикийците не са измислили сам мангизите. Сетете се, от кого гърците заимстват.

2

Анонимен

преди 9 години

Кирилица се състои от 24-те букви на гръцкото унициално писмо и още 12 букви, които отбелязват звуковете (б, ж, ц, ч, ш, щ, ъ, ь, ѣ, ю, ѧ, ѫ). Както при глаголическата азбука, така и при кирилицата има буквени варианти и съчетания, част от които са заимствани от византийския устав.

1

ГРЪЦКИ БУКВИ

преди 9 години

На кирилица с ГРЪЦКИ БУКВИ защото 19 букви от кирилицата пройзлизат от ГРЪЦКАТА азбука!