140

Бай Ганьо

преди 10 години

До 152 "EU citizen" добре, че такива като тебе не са живели през 500 години турско робство уначе щяхме да си бръщолевим с теб на булгарстански."Книжовния език е нещо изкуствено и блудкаво" за такива дупедавци като тебе които се лутат по европа без корени. Какъв европеец си ти без книжовен език който обединява един народ.

139

nerez

преди 10 години

Кво ми се напъвате с измислени правоговор и правопис ? Все едно след 50 години ще останат само *** и *** българо-*** на които няма да им дреме за вашите напъни.

138

EU citizen

преди 10 години

Аз пък си уважавам диалекта и си го практикувам, за да не загине. Уча и децата. Книжовния език е нещо изкуствено и блудкаво.

137

Анонимен

преди 10 години

Моля за вниманието Ви по отношение на събитията засягащи НГДЕК. Децата учат в мизерни условия - прах и падаща мазилка (уж временно до приключване на ремонта). Кадърни кадри са уволнени. Ремонта на новата сграда е приключил (с помощта на еврофондове), но някой се опитва да си я присвои. Медиите не искат да обърнат внимание на събитията.

136

sokrat62

преди 10 години

Тя Клисарова ще ни размЕка още повече кат въведе задължителен руски и турски в детската градина заради новата специалност "Южен поток"

135

hristovtn

преди 10 години

Не може това, че по-голямата част от населението е не доучено да е основание за промяна на граматичните правила в българския език.

134

Бай Колю

преди 10 години

Това показва, че България е голяма и трябва да се гордеем с това !И накрая това е акцент не диалект ! Диаелкт е да кажеш на котката мачка !

133

...

преди 10 години

Причината повече от половината да не познават правилата за правоговор и правопис, вкл. и обсъжданото, е тази, че в медиите масово са напъплени от не много грамотни работачи, неграмотни са ни политиците и останалите "медийни звезди", които се изразяват погрешно, далеч не само граматически, както и че дори в образователните институции не се спазват и усвояват основните правила, а децата си се дипломират неграмотни и такива излизат от училище.

132

Анонимен

преди 10 години

Имаме езикови норми и те трябва първо да се изучават сериозно, второ - да се спазват от образованите хора.

131

2012

преди 10 години

Цялта Мара втасЪла,сиа и граматикЪтЪ шъ упраями

130

Не е трудно

преди 10 години

Шопи, бургазлии, не се карайте - просто учете и говорете правилен български език! Първо трябва да се започне в училище, след това в телевизията. А "мекането" наистина е в мекото произнасяне, а не в окончанията "ме" за глаголи от първо и второ спрежение, първо лице множествено число. Правилно е живеем, говорим, пишем, правим. На "ме" завършват отиваме, отваряме, казваме - всички глаголи , окончаващи на - ам и -ям / трето спрежение/.

129

Анонимен

преди 10 години

Факт е, че диалекта се приема за нещо нормално. Нямам против, като си вкъщи, сред "сродните" си, говори както искаш, но в обществения живот, по ТВ това е недопустимо.Единици са тези, които познавам и са от места, където се говори на диалект и говорят книжовен бъл. език.Проблема е не само сменянето на ударението, но и начина на изговаряне на думите.Лошото е, че това до такава степен е залегнало, че има хора, които дори не виждат проблем и дори се гордеят, че говорят така.

128

Анонимен

преди 10 години

51,3% от запитаните и до ден днешен пишат 'оказания', 'опътвам', 'върлям', 'надоле', 'чучолига', 'нощтен', свадба'. Дали са вадили картофи в Банкя, сели ечемик в Добруджа или ловили риба в рекътъ в Търново - то си е до човека. Много ясно, че когато някой е неграмотен, родният му диалект ще му се струва правилна норма. Тогава дали казваш 'аре' или 'ай' вместо 'хайде' е без особено значение. Направете изследване в Столипиново - там дори няма да разберат какво ги питате.:)

127

Анонимен

преди 10 години

Преди време с един познат попаднахме в Хасково в някаква хубава пицария на центъра на града. Идва готина мацка сервитьорка, поглежда ни и казва: Го ши гъцати уа? Толкова се смяхме, още го помня.В Бесарабия, българите говорят както преди 200 години - навремето са се преселили хора от различни области и в три съседни села си карат по старому - в едното 'ортуват', в другото - 'зборуват', а в трретото - 'гълчат'.Въпреки това е разбираемо. Не е нужно диалектът да става норма, но винаги ще се използва

126

Граматиков

преди 10 години

Този "правоговор" беше наложен от телевизията, която приюти неграмотни "водещи" - все момиченца, дали си оная работа под наем. А и т.н.политици - те дойдоха от провинцията в София и заговориха на "ме", смятайки, че това е правилното, а и защото столичани така говорят. Ама това е най-малката ни беда...

125

Анонимен

преди 10 години

западният български е повлиян от сръбския, както и източният - от руския. не случайно из монтанските дискотеки всеки пее на сръбски :), а руските туристи се чувстват у дома си из варненско и бургаско. мен лично диалектите ме забавляват, особено банскянски - и аскуйски. Пример: пилеата джубардисват башкас (птиците умират сами) или тръгни ся оти гъзнемь (мръдни, че давам на заден). Аз лично предпочитам да чуя дръвье или мляку вместо хепънинг, тишъртки, недвижимости или ваканцуване!

124

konsa

преди 10 години

В Бургас:-Хепи тудей?,а то било:-Хепи-то де е?

123

абориген

преди 10 години

"Според "Изследване на модели и средства в различни речеви ситуации и сфери на общуването в съвременния български език", 51,3 на сто от 2018 допитани българи, т.нар. "мекане" - "пишеме", "четеме", "говориме", е правилно правоговорно явление."Софиянци и останалите селяни тъкмо правят около 51% от туземното население. В такъв случай резултатите са напълно нормални и логични. Ако изследнавето беше сред младежите, то тогава "4ета" щеше да е правилно изписана дума.

122

Анонимен

преди 10 години

Факт е, че хората говорят ужасно!!! Имах спор с мой шеф преди време за това дали се казва "техен" или "тяхен" - аз твърдях, че е "техен", тогава са скарахме и на мен би беше препоръчано да си проверя правоговора и правописа, че можело да не изкарам дълго време на работа ... Не казвам че аз говоря супер правилно, но е недопустимо да казваш "пидисе" вместо "петдесет", вместо "е" - "йе". Примерите са много и безкрайни. Но това си е за наша сметка. Няма перфектни, но поне да да сме по-добри ?

121

мекаща

преди 10 години

За информация на тия господа умници, мекането не е това, да пишеме, четеме и т.н. Аз съм от източната част на България и мога да ви уверя, че това прибавяне на е съм го чувала само в София. Мекането е съвсем друго нещо.