26

Олигофренски

преди 13 години

Оруел ряпа да яде.

25

Азъ

преди 13 години

Яйцето.Отдавна решен казус.Просто хората са намерили финансиране на разработка по две много интересни идеи-Ефекта на пеперудата комбиниран с психология на тълпата.Много съм любопитен как ще го нарекат-Оракул?Делфи?

24

Азъ

преди 13 години

Нов вариант на "Психология на тълпата"

23

Азимов- пророк

преди 13 години

Браво бе точно това си мислех и аз, за пореден път историята потвърждава ,че научната фантастиката , е в основата на техническата и социална еволюция на човечеството

22

Питагор

преди 13 години

Абсолютно съм съгласен с 8 !!!!Математиката е несъвършено средство и не може да обясни вселената.

21

хахаха

преди 13 години

само че в вселената всичко е рандом. А този суперкомпютър какво седи зад функцията rand()??? може би някое *** с чашка и зарчета седи в шкафа и мята :D :D :D Едва ли. вързано е за часовника и всяко изчисление/работа което извърши може да бъде описано от уравнение и никаква рандомизация няма :D :D :D

20

sako

преди 13 години

На действащия модел там където е България ще има едана черна дупка.

19

Хм

преди 13 години

иха - като Фондация по Азимов - яко ! :)

18

Пич

преди 13 години

"Учени ще правят действащ модел на Земята"Защо, до момента все "недействащи" модели ли са правили!? Да им имам и проектите и моделите, за които всяка година се закопават милиарди долари и евро. И все по разни проекти работят, за които евентуално може да се разбере, дали са успешни след 10-20 години. Егати и сладката работа. Наливат ти едни пари, ти все повтаряш - "трябват ни няколко години за изследвания", после си сменяш работата и на другото място пак същото .. и така си докарваш до пенсия.

17

галактика

преди 13 години

И все пак кое е първото - кокошката, или яйцето

16

PC

преди 13 години

ми те простаците какво да коментират :)като може някой друг да предприеме такъв проект .. да го направи , не да коментира .

15

Анонимен

преди 13 години

haide na nedygavite komentari rano sutrinta...

14

Анонимен

преди 13 години

Всъщност, има хляб в идеята. Поведението на един човек може и да не е предвидимо - то е хаотично. Но поведението на големи групи хора се подчинява на определени "зависимости". Ако се знаят достатъчен брой фактори които му влияят, не е невъзможно да се предвидят някои реакции.А дори и нищо да не излезе от идеята - няма значение. Все от някъде трябва да се почне. Много неща са били смятани за "невъзможни" в миналото, а днес разчитаме на тях ежедневно...

13

Анонимен

преди 13 години

Който си има учени си прави научни експерименти, който си има полицаи се прави акции.

12

Анонимен

преди 13 години

Психоистория, anyone?

11

Анонимен

преди 13 години

Това е абсолютна глупостС познанията които човечеството има за Земята на този етап подобен проект ще е на светлини години от реалноста

10

Анонимен

преди 13 години

Компютър трудно би могъл да предвиди глобално човешко поведение. Да не забравяме, че комповете са машини правят това което им наредим.

9

comptaurus

преди 13 години

между другото свинския грип е ужасен

8

зайо байо

преди 13 години

Номер 8,съвсем не е тъпо.Доколкото знам, тоя симулатор ще показва накъде вървят нещата. Политиците, ако са на място (а не като нашите) на основата на тази информация ще може донякъде да коригират развитието на света. Донякъде. Елементи на това нещо са тествани дори у нас от този от коментар номер 1. И доколкото знам тестът е бил успешен. Ако искаш да знаеш повече питай го, може и да ти каже нещо.

7

Анонимен

преди 13 години

Всичко това е една огромна тъпотия ... и ще ви обясня защо:ВСИчКО което може да направи този суперкомп е да реши една сложна или ... хиперсложна математическа задача... само че проблема е че математиката по своята същност е ЛОГИКА, а да се опитваш да разгадаеш смисъла на света посредством логика е все едно да се опиташ да направиш мозъчна операция с тесла.Логиката (математиката) е много несъвършено средство и затова човечеството незнае НИщО за света или дори за самото себе си. 80 процента от вселената е съставена от Тъмна материя за която не се знае дали е поле или антиматерия или нещо друго ... въоръжени с логика доникъде няма да стигнем, това е било известно на древните и техните постижения са били в сферата на духа, а не на логиката.Така че този комп е една ненужна купчина метал, той с нищо няма да помогне за човечеството, както не са ни помогнали всички машини които имаме ... всяко животно е по-щастливо от нас хората именно защото няма машини нито логика.