50

Мариян

преди 13 години

... просто защото светлината от тях няма как да достигне до нас.

49

Мариян

преди 13 години

Радиусът на Вселената е много по-голям от 13.7 млрд. светлинни години, но това е максималното разстояние във всички посоки, в което ние тук на Земята можем да надникнем, именно защото преди 13.7 млрд. години се е случил Големия взрив, т.е. дадено е началото на нашата Вселена. Какво има отвъд тези 13.7 млрд. светлинни години няма как да видиме, още повече като се отдалечават далечните галактики все по-бързо и по-бързо от нас.

48

Мариян

преди 13 години

Раздалечават се само обекти, които не са гравитационно свързани. Тоест Млечният път и другите галактики от Местната група не се раздалечават, а напротив, приближават се. Така след време нашата галактика ще се слее с галактиката Андромеда и с останалите малки галактики от групата, образувайки една голяма галактика, която вече ще бъде самотна в пространството, тъй като другите галактически купове и галактики ще са се отдалечили от нея.

47

Stany

преди 13 години

Другото нещо е, че нашата галактика и другата въпросна галактика постоянно се разделечават и разстоянието, което дават от 30 млрд. светлинни години е това в момента. Преди 13.7 млрд.г. е било и по-малко, но за толкова време ако са се разделечавали с 1/2 скоростта на светлината (сумарно скоростта на светлината) съвсем нормално е в момента да се намират на общо разстояние около 30 млрд. св.г.

46

Анонимен

преди 13 години

Според инфлационната теория да, вселената се е появила преди 13.7 млрд. г. , но другото което е станало е че тя се е разширила по-бързо от скоростта на светлината във всички посоки и реално радиусът и е много по-голям от 13.7 млрд. светлинни години като се предполага, че е хиляди пъти по-голям. Иначе според теб ако приемеш, че Земята се намира в центъра на вселената това ще рече,че на където и да погледнеш ще виждаш до 6.85 млрд. св.г., а това не е така :)

45

pn

преди 13 години

"Това е така, защото е така" е характерно за религиозни фанатици, отричащи научните открития и факти, като теб. С изказването си, че Земята е на няколко хиляди години съзнателно или несъзнателно слагаш кръст на неща като еволюция, геология, физика, спректрален анализ и още един куп научни постижения и цели дялове от съвременната наука, само защото истината не ти се връзва със сборника от приказки наречен "Библия".

44

vitalius

преди 13 години

"Тоест на всеки 100 дни деня става по-дълъг с 1/365 от секундата."Имах предвид на всеки 1000 дни.

43

vitalius

преди 13 години

Проверих статията за Волфганг Дик и открихг къде ти е грешката.На всеки 1000 дни, годината се увеличва с 1 секунда, а не деня. Тоест на всеки 100 дни деня става по-дълъг с 1/365 от секундата.

42

от 20

преди 13 години

Като става въпрос за ''наука'' дай факти.Или просто вярваш в това в което вярваш."Това е така, защото е така."

41

ОТ 20

преди 13 години

DW цитира Волфганг Дик от Германската служба по картография и геодезия във Франкфурт на Майн.Защо пък да не вярвам на германците?И на други места съм чел за този факт.

40

Казуса

преди 13 години

Господин 20,уважавам Вашето мнение, но дори и да приемем, че костите на бедните динозаври са на възраст 3000-4000 години, буди основателни въпроси, защо те нямат живи наследници само няколко десетки поколения от своето сътворение? Надали господ е наблъскал няколко стотици видове животни и е гледал сеир, кой кого ще изтрепе. Защото иначе трябва да приемем, че господ е гадняр-садист.Или че е голям шегобиец, който е подхвърлил кости на никога неживели животни, за да ни се подиграва:)

39

vitalius

преди 13 години

До 20""От тази статия ставаше ясно, че всъщност земята забавя своето въртене около оста си с 1 секунда на 1000 дни.""Да прав си, ама не съвсем. Пропуснал си някоя друга нула и си объркал мерните еденици.Въртенето на земята се забавя с 2,2 секунди на всеки 100 000 години.Един съвет - Преди да изкажеш подобно мнение и да обясняваш как цялата наука геология не е базирана на факти, провери си първо твоите факти. Дойче веле не е научно издание.

38

pn

преди 13 години

Вече всичко ми е ясно. Ти си религиозна овца, блееща срещу "него". Неделя е. Бягай на църква. Тук става въпрос за наука.

37

от 20

преди 13 години

Ами мисля, че ти демонстрираш "глуповатост".1. Не само движението на земята се забавя. Има и други промени, но оставям на вас да се поровите и да ги откриете.2. Теорията за това, че земята е на 4,5 млрд. г.(напр.) не се базира на факти.Базирана е единствено на Радиоактивното датиране, което е твърде неточно. И се нуждае от строго определени условия, за да е вярно.А тези условия няма как да са спазени при пробите, които се взимат.3. Големият взрив е още една теория.

36

Казуса

преди 13 години

Господин 20, признавам, че не съм прочел внимателно, за кое точно въртене на земята става въпрос, но мнението ми с пълна сила важи и за въртенето на планетата около оста и.Иначе много се извинявам, че просто нямам под ръка подходящите "доказателства" за това, че земята не е създадена преди 6 000 години, точно в аспекта на днешната дискусия, не заради друго, а просто защото нямам никаква идея, откъде ще се появи поредното безумно твърдение на безкритично Вярващите :)

35

vitalius

преди 13 години

"Астрономите от Южноевропейската обсерватория (ESO) "Не се казва "Южноевропейска Обсерватория" защото не е в южна европа.Казва се Европейска Южна Обсерватория, защото е европейка собственост и се намира в Чили с цел да наблюдава небето над южното полукълбо.

34

Да бъдем горди!

преди 13 години

Този проф.Аврамов е "жалък, нищожен човек", както би казал един от героите на Илф и Петров. Ако са ни такива професорите, ясно какви студенти ще подготвят. Това сме го учили в гимназията, не ми трябва да надзъртам във Вики-то. Сега нещо по-важно, за което трябва да знаят всички българи: огромен принос за създаването на нови трансуранови елементи има бившият вицедиректор на Международния ядрен Център в Дубна - покойният вече голям БЪЛГАРСКИ ядрен физик Цветан ВЪЛОВ! Поклон и вечна му памет!

33

pn

преди 13 години

Много глуповатост демонстрираш с тези махленски сметки. Според теб Земята в продължение на хиляди години е имала постоянно РАВНОускорително движение с отрицателен знак (тоест равно-"забавително" за глупаците) без да се влияе от НИКАКВИ външни фактори - слънце, температура на планетата, структура на планетата, преминаващи астероиди и т.н. Доказано е, че Земята е на милиарди години, като основната теория е, че е ударена от астероид под ъгъл, който променя посоката й на въртене и Луната се е образувала от части от астероида и Земята. Това, че преди хиля години денонощието е било по-късо от сега не означава, че трябва да се заиграваш с математиката за да смяташ, когато денонощието е било 0. Същите махленски сметки се правят и за Големия Взрив. Не се взимат безброй много фактори, много от които човешкият мозък сигурно не може да ги проумее. И каква е тая галактика отдалечена на 30 млрд. светлинни години при положение, че за вселената се твърди, че е на по-малко от 14 млрд. години. Много неща не са ни ясни, защото във всички подобни статии има противоречащи си неща.

32

hubav

преди 13 години

mnogo e hubavo tova

31

hubav

преди 13 години

mnogo e hubavo tova