43

vitalius

преди 13 години

Единственото лошо нещо което може да стане ако "инфектираме" марс със земен живот, е земните организми да избият някакви марсиански организми преди да можем да ги изледваме.

42

Станислав

преди 13 години

Взе да става досадно - някои се хвърлят да блъскат калавиатурата преди да са изчели материала докрай. Чели - недочели, разбрали - недоразбрали. Нискочели, малко чели. Почетете Лем, да видите защо не трябва да ни приемат сред цивилизациите. Този проект, за който пише тук, наистина е много интересен. Съобразен е с всички протоколи на Planetary Protection. За какво е воят? Май ди Грегорио, почетен сътрудник на Центъра по астробиология иска да напомни, че съществува - това "почетен" значи много.

41

vitalius

преди 13 години

Аз пък смятам че целенасочено трябва да "инфектираме" всички планети и астероиди със земен живот.

40

Иво

преди 13 години

къде видяхте екосистема,че не ми стана ясно

39

Емона

преди 13 години

Защо не хвърлите по едно око на филма "Плесен" , може би ще научите какво имат предвид хората говорейки за бактериите и зависимостта между всичко на тоя свят...

38

Емона

преди 13 години

По пътя, по който сме тръгнали, съвсем скоро ще се върнем в пещерите, ако останат такива ;)

37

Емона

преди 13 години

Здравей, ами Индия никога не е водила война...Поне не е била инициатор, а само се е защитавала

36

до 29 от Мислителя

преди 13 години

Защо бъркате воденето на война с някой и научните постижения на една страна. По твоята логика Америка също няма постижения, защото води войни на ляво и надясно. Колкото и да съм против войните които се водят от дадени държави, не мога да отрека научните им постижения. Наистина отвратително е когато се избиват хората, но кажи коя държава никога не е водила война?

35

Анонимен

преди 13 години

Само ми е чудно от каква зараза се притеснява тоя? Да не заразят със земни бактерии някой камък на Марс ли? Тъпо, още повече щом е Земна бактерия , няма как да навреди на нас а освен Земен организъм, едва ли друг е стъпвал или ще стъпи скоро на Марс. То е все едно да напишеш в къщата на с глухия "Пазете тишина"!

34

Анонимен

преди 13 години

До коментар 33 , само да те допълня,че Вернер Фон Браун , всъщност е привлечен от СС, за разработването на оръжието на възмездието, както наричат немците програмата ФАУ. Но дефакто това което ги кара да го привлекът е разработките му и проектите му за направата на балистична ракета, която да напусне Земята. Фон Браун не е харесвал нацистите, но пък те са му осигорили неограничени средства, за да осъществи идеите си. След войната САЩ бързо разбират, че той е много ценен и го издърпват в САЩ.

33

Тишо

преди 13 години

до 25Потресаващо си *** Саше... А ако се пренесе от космоса микроорганизъм, който е много по-приспособим от земните такива и е.бе майката на флората и фауната на Земята, тогава кво правим?

32

Анонимен

преди 13 години

ААА не забравяйте и първият Венероход (първият апарат кацнал на Венера). Това също е руско постижение.

31

Анонимен

преди 13 години

Ето и продължението от 32 коментар:(тук главното е ракетата-носител да изведе на достатъчна височина апарата, за да може той да заеме стабилна орбита около Земята); за изпращане на живо същество в космоса (тук се цели връщането на обекта с цел да се изследват въздействията върху организма от престоя му в открития космос); изпращане на човек в космоса; изпращане на първия човек от женски пол; изпращане на космически апарат до Луната; изпращане на човек до Луната.От тук и коментар 33

30

Анонимен

преди 13 години

Или накратко можеш да откриеш информация в wiki за това.

29

Анонимен

преди 13 години

Във всички етапи, с изключение на последния, превъзходство имат съветските учени, техният успех обаче се дължи на огромната политическа помощ и коства няколко големи трагедии. Американската космическа програма е ръководена от инжинера на нацистка германия Вернер Фон Браун. Той е главен разработчик на немските ракети ФАУ. След войната започва работа по ракета, която да изведе първия човек в космоса. Основна цел на космическата надпревара става и фотографирането на земята от космоса (сателитни сни

28

Анонимен

преди 13 години

Космическата напрадвара е съперничество в изследването на космоса между САЩ и СССР в периода 1957 - 1975 година.Космическата надпревара е пряк резултат от политическото противопоставяне между двете държави през деситилетията след Втората световна война. Тя носи предимно технически и научен характер, с цел овладяване на космическото пространство около земята. Напредварата минава през няколко основни етапа: за изстрелване на първия космически апарат (тук главното е ракетата-носител да изведе на

27

Анонимен

преди 13 години

Towa e zashtoto oshe imash jalto pokrai ustata :)))Qwno si se rodil prez 97 :)))))))

26

do 28 ot drug avtor

преди 13 години

az za nqkakvo postigeniq na rusiq osven v ubijstva na hora i diva6tina ne sum 4uval naj golemite im postigeniq e da izbivat inteligenciqta si i da trepat kavkazci

25

Анонимен

преди 13 години

*** ще викаш на *** на сина (понеше си ограничено *** ще кажа че си ти). Не отричам че Америка е първа при стъпването на луната, но само това и марсоходите в последно време. Много повече са постиженията на руснаците особенно когато се говори че са били първи в дадено нещо. Да не говорим за космическата станция, която вече не е в космоса (или и това не знаеш ***).

24

Азъ

преди 13 години

Тъй.Знач ,ако бактерия-руска и от нея се пръкне марсиянец,тогаз и марсианец руский.Марсианец-рускийй,знач Марс руский!Да здравствует Путин!