62

Анонимен

преди 6 години

Kрим, Абхазия и Южна Осетия поздравяват и първи признават независима Каталуния!

61

Анонимен

преди 6 години

"Съединението прави силата" - хубав девиз, който малко хора разбират. Когато/ако се разделят на хиляди отделни селища, тогава може би ще си спомнят с тъга за времената, когато е имало държави и дори цели съюзи от държави, обединени от общи идеи. Но ще е късно.

60

batmario

преди 6 години

почти не видях млади хора 20-25г. при сблъсъците с полицията...което ме кара да мисля че довечера ще стане нещо страшно...колко е тънка линията от любов до омраза...Бог да пази от жертви...

59

Анонимен

преди 6 години

Няма как да стане това безобразие .Ако Каталунците постигнат независимост и автономия . То във всяка страна ще се получиефекта на доминото . Това означава в България .Гърция,Италия ,Германия да се отделятсъвсем скоро нови автономни републики . А това означава и края на НАТО .

58

до 55

преди 6 години

Точно западняците създадоха и Ирак, и Сирия. И не искат да бъдат поделени. западът не призна референдума в Ирак ,така ,че не лъжи. Но факт е-Сирия и Ирак са изкуствени държави, и Кюрдите имат право на свобода. кюрдския случай няма нищо общо с Каталуния. Защото каталунците имат спазени всички права.

57

Народна мъдрост

преди 6 години

До 54Със сила не може да спреш народа. Какво ще направят в Мадрид? Ще арестуват всички, които искат независимост в Каталуния? Или само официалните лица? Народът пак ще се вдигне и пак няма да се подчини.А нашият народ хубаво го е казал: "На сила хубост не става."Перифразирам: "На сила Каталуния в Испания не може да я задържат."

56

до 53

преди 6 години

Шотландия се отказа да иска отделяне. И то на законен референдум, позволен от централната власт. Щото без парите на Лондон, в Шотландия ще настане гладомор.Единствено и само за Кюр дите си прав-защото са подтискани, другите общности не са подтискани. Или може би хората въвъ Фландрия са подтискани????? Да тдвърдиш,че във Фландрия местната общност няма всички права-на език, самоопределение, да гласуват и тн е лъжа.

55

Анонимен

преди 6 години

Нас не сме се оправили, с водач Тиквун, та за тия ше мисля..

54

bluesky1

преди 6 години

Западняците могат да цепят Сирия и Ирак и то по най-брутален начин, ама независимост на Каталуния не дават.... Израел също подкрепя отцепването на кюрдите в Сирия и Ирак, но не се съгласява с независима държава Палестина! Международното право е въобще една жалка хартийка! Истината е, че ако си достатъчно силен ще имаш права, ако не си няма да имаш....правото на силата е с предимство пред писаното право... Също, Косово има право да се отдели от Сърбия, но Донбас няма право да се отдели от Украйна

53

до 51

преди 6 години

И какво предлагаш да направи Мадрид. да си трае? Не само право, но и задължение на държавата е да брани суверинитета и териториаланта си цялост-вклч и със сила-която в случая е напълно законна. Даже ,сила Мадрид не е употребил, а трябваше отдавна сепаратистите да са на подсъдимата скамейка. Какво е сила ли-като Турция прати танкове срещу кюрдите в диарбекир. Или като в Иран се наказват тежко местни сепаратисти. Държавата е длъжна да използва сила, и мадрид няма друг избор.

52

Шоуто продължава

преди 6 години

Това е само началото - следват Фландрия, Ломбардия, Шотландия, Баския, Кюрдистан, Аляска....

51

А

преди 6 години

До PD 38За коя "цяла общност" говориш ? Цялата общност е испанският народ, а "цялата каталунска общност" не са само сепаратистите, които и в двата случая са малцинство !

50

Анонимен

преди 6 години

Действията на испанските власти няма да успокоят обстановката, а ще я нажежат до червено и ще надъхат още повече каталунци да искат независимост. Оттука нататък Испания вече няма да е същата. Премиерът на Баския преди няколко дни призова Мадрид да не пречи на референдума, а както знаем баските са легендарни със сепаратизма си, така че това е само началото на края.

49

Анонимен

преди 6 години

До 46Аз живея в бг и още го пазя! Ястребе, един ден и това ще стане !

48

до 39

преди 6 години

Няма турска нация. Думата турчин е неологизъм. Н ещо като югославяните, съветските хора, румънците. До края на 19 век думата турчин е изключително обидна-така са наричали най-бедните мюсулмани, а в ловешко-и бедни българи християни-като обида. Турците са събирателно понятие от роми, тататири ,черкези, араби, ***, смес. Думата, в сегашния смисъл е въведена от Ататюрк ,за да замени думата османлии. Ататюрк казва,че Турция е последната държава, която се е освобободила от османската империя

47

Анонимен

преди 6 години

В ирак гласуват под строй, и който не гласува го вкарват в затвора а тук обратното, това е ДЕМОКРАЦИЯ

46

Анонимен

преди 6 години

До 30Каталунците са по - близки до окситанските диалекти в южна Франция, от колкото до кастилския/испански/. Единствено валенсианския им е по-близък, но и той е бил едно време, част от каталонския.Иначе, щом живеят в Испания, значи са испанци, но етнически са отделен народ.

45

до ястреба

преди 6 години

"Ами да, колегата е прав - щом за каталунците може, за кюрдите може, за кримчаните може, за нас, турците в българия защо да не може?"Ти живееш в турция от 30 години насам и заяви, че си скъсал българският си паспорт. Не знам защо се числиш към българските турци.

44

Анонимен

преди 6 години

До Ястреб ОсманлиятаТурците в България си имате държава - Турция! Ходете си там щом ви е родина.Не измествай темата - каталонците си нямат отделна държава! Няма държава Каталуния все още. Като се отделят, ще имат. И тогава други каталунци, които живеят в Испания няма да имат право да се цепят. Като си искат Каталуния, да си ходят там.Ти като си искаш Турция си отивай в Турция!Анадъммо??

43

Аз пък

преди 6 години

До Анонимен 14Рядко съм виждал толкова професионални и добре премерени действия на полицията, въпреки че имаше няколко много сериозни провокации - гледах телевизията !