56

икономист

преди 6 години

ако нямаше валутен борд щеше да печатат пари и да покриват дефицита, инфлацията и цените щеше да се покачват, има валутен борд не може да печатат пари обаче им са необходими, почват да дърпат заеми като невидели, пак да покриват дефицита и да крадът колкото може, западните банкстери само това чакат,защото има и лихви на тези милярди един слънчев ден за една вечер ще обеднеете всички, не става икономика с печатане и със заеми, като няма производство и износ а парите изтичат навън...

55

Dies Irae

преди 6 години

До АнонименАз от ИТ разбирам достатъчно, за да работя с компютър, повече не ми и трябва. Но явно ти разбираш от пари по малко и от амеба. Хамалина реално допринася повече за икономическото състояние на държавата от таксиджията например. С вашите жалки 3% БВП къде се тикате, толкова пари се пилеят в този ИТ сектор, колко евро програми и накрая какво 3%.Трябва да продадеш на някой извън БГ нещо за да вземеш пари и да ги внесеш при нас! След това може да кажеш, че си допринесъл с нещо!

54

Анонимен

преди 6 години

Dies Irae, в началото на кариерата си работих на струг. Омръзнало ми е от разбирачи по всичко, дето само вадят статистики. Щом като те устройва да вярваш, че ИТ сектора е нищо - вярвай си го. На мен това няма да ми намали нито заплатата, нито перспективите.

53

ники

преди 6 години

*** е, че Виденов и стотинка не е откраднал. В момента работи като бракоразводен адвокат и не е прокопсал много.Откраднаха едни други хора, тогава агент Гоце беше председател на БСП, тоя ми ти кал*ф Румен Гечев беше зам министър на икономиката?!?Около тая шайка са източени парите...

52

Този ги реди благи и

преди 6 години

медени, но нищо не казва за пенсиите.Вече две поколения българи знаят, че с удръжките за пенсия, които се взимат от заплатите им, всъщност се формират пенсиите на хората, които са вече в третата възраст. защото техните пък удръжки не са трупани в пенсионни фондове, а са опапани от влатсимащите.Така че, господин Димитров, кажи какво мислиш относно неотложната нужда от нормализирането на доходите на трудовите пенсионери? Те са си правили вноските, но държавата им ги е похарчила, без да ги пита!

51

Dies Irae

преди 6 години

До АнонименКолко фирми в ИТ сектора са като Гугъл и колко от тях са в България? Е то по светът има фирми бол. Пак с другите се мерим. 3.41% от БВП на България е ИТ сектора (целия) та обясни ми колко точно са полезни те? 67% от БВП е услуги, 30% индустрия, 3% аграрен. БВП не поразва реално колко пари сме изработили ( защото в него влиза и въртенето на парите от една личност на друга вътре в държавата) С други думи услугите не трябва въобще да присъстват. Та разбра ли вече защо заплатите са ниски

50

Анонимен

преди 6 години

Тези беди не са от днес, те са характеристики на битието ни през последните 72 години.

49

Анонимен

преди 6 години

Ако от ИТ разбираш толкова, колкото и от производство, по-добре стани хамалин. Явно нещо ти бъркат в здравето. Като е толкова просто - взимай и ти едни пари лежачката, не звучи зле.

48

Циник до 50

преди 6 години

Когато държавата, и централната и банка , са абдикирали...не могат ( или не искат) да въведат финансова стабилност в страната - (бананова република) валутния борд е последното спасение! А световната глупост за бизнеса, който не знае дали ще може да купи...или продаде на сметка кило пирони на другата сутрин - говори, че разбираш материята, колкото св иня от кладенчова вода!

47

Dies Irae

преди 6 години

До АнонименИТ сектора по светът може и да има примери за носещи пари, но в БГ той със сигурност не е такъв. И вашите ИТ са като майсторите който ти оправят колата. Некадърници който незнаят как да инсталират един драйвер за видеокарта. Останаха само най некадърните! Аз говоря за ИЗНОС - ако ИТ продават готов продукт това също се води ИЗНОС - ДА ВЛИЗАТ ПАРИ В ДЪРЖАВАТА, а не само да лежкуним и да чакаме от небесата да потекат долари и евра. А без валутен борд ще сме като Зимбабве - виж в гугъл!

46

Dies Irae

преди 6 години

Работещ съд и прокуратура, масово изкореняване на корупцията по високите етажи (колко загуби имаме за 1 година от неща като КТБ, Цанков Камък, АЕЦ Белене, Магистралите на ЦАР ТИКВОНИИ, НДК (ремонта), НЗОК - източвана от лекари, болници и всички който се лекуват без да са здравно осигурени, Пенсии и помощи - ранно пенсионирани полицай, катаджии и други борци с поничките и едноръките бандити в казината. Целия държавен бюджет е в толкова пробойни, че единственото което ни държи е валутния борд!

45

Анонимен

преди 6 години

Викаш Гугъл, понеже не димят комини и не се лее бригадирска песен, са едни такива фантасмагории, дето не носят пари...

44

Анонимен

преди 6 години

Мисли си каквото искаш, казвам ти го като човек, който е сменил поне три сектора и сега е в ИТ. Ако смяташ, че в 2017 г. производството е всичко, много бъркаш.

43

Анонимен

преди 6 години

До ЦиникПазарът определя валутния курс а не ЕС и валутният борд. Щом е 3000 лева значи е толкова и държавата ще привлече повече валута с износ и ще блокира вноса. А валутният борд унищожи бг производство и всичко се внася.

42

Демократ

преди 6 години

По времето на социализма 99% от българите живееха в неравенство, бедност и несправедливост а партийците се къпеха в лукс и разкош, но комунистите криеха това от народа защото тогава нямаше демокрация и свобода на словото.

41

Dies Irae

преди 6 години

До АнонименТрупаме дългове, защото вместо да се съкратят хилядите държавни служители и всички ненужни разходи като изхранването на всички който не са платили 1 лев данък, но взимат стотици хиляди като помощи. Затова трупаме задължения - защото харчим повече от колко изкарваме! Ако не искате да трупаме задължения - плащания от държавата (НОИ, социални помощи и тн.) само за граждани който са плащали данъци преди това (ДОД, ДДС, осигуровки), масово съкращаване на ненужни книжни плъхове!

40

Анонимен

преди 6 години

До Dies IraeИТ реват че дават много високи заплати

39

Циник

преди 6 години

Валутният борд се въвежда в държави, където дотогава не е имало централна банка, или в страни, където има тотална загуба на доверие в способността на централната банка да устои на натиска на правителството за финансиране на прекомерни бюджетни дефицити, например, или пък е възникнала е остра икономическа и финансова нестабилностИли иначе казано - далавераджиите загубиха милиони - сутрин долара 3 500...вечер 2800...и заплатите по 35лв.Ако не беше валутния борд - народа щеше да пита - къде се ратгладните

38

Dies Irae

преди 6 години

До АнонименКак точно ме оборваш? Те са ИТ сектор, а не производство.Второ има много производства който си искат човек. Все още няма машина която да може замени човек в дейности който не са предвидими. А производствата са точно такива. Стига с това ИТ то не е миродавно. Като поработите в производство тогава ще говорим! Говорим за износ - пари вкарани в държавата, чрез продажба на стоки, а не някакви си фантасмагории! Колкото пари влязат - С това се разполага!

37

Анонимен

преди 6 години

Кранисти, стругари и шивачи има. Просто работят на Запад.