68

Анонимен

преди 1 месец

Данните за броя на населението от 1878-1879 не са точни, защото тогава има масово изселване на турците от България в Турция, а турците са били основното население в големите градове. При първото преброяване след като Русия освободи България от турско робство, проведено на 31 декември 1880 година в София е имало 20501 жители, на четвърто място след Русе (26163), Варна (24555) и Шумен (23093), но във Русе, Варна и Шумен е имало много турци. Най-много българи е имало в София тогава.

67

Анонимен

преди 1 месец

София много бързо добива европейски вид, след като Русия ни освобождава от турското робство. В следващите години има голям наплив към София на хора от провинцията, както и от българските земи останали извън пределите на България. Това предизвиква жилищна криза и през 1942 година се въвежда това, което знаем като Софийско жителство, с което се спира безразборния приток на хора към София. За съжаление мафиотите демократи го отмениха след 1989 година и сега си патим оттази недомислица.

66

Серд

преди 1 месец

Историята е чувала, но не всички хора. Слатинско неолитно селище. Първоначално датирано на 6000 г, после определят над 8000. Траките живели в този край са били омешани с нашественици келти от племето сарди/серди, а официално римляните кръщават града Сердика. Аз толкова помня, който наистина се интересува да потърси информация вместо да голослови.

65

Анонимен

преди 1 месец

Избират София заради най-многобройното българско население. В Русе, Шумен и Варна е имало предимно турци, а Пловдив е бил в Източна Румелия, а не в България, като и тма е имало предимно турци.

64

Банкеръ

преди 1 месец

Любопитен съм откъде са дошли останалите 1,5млн столичани.Разбира се от село.След 9.09.44 градовете изсмукват младите хора,после след 10.11 Западна Европа и САЩ изсмукват читавия народ и остават Ромите.Потомци на Хан Аспарух.На здраве

63

Орк.ташакларъ

преди 1 месец

Азис и Фики ще откриват честването!

62

Анонимен

преди 1 месец

Аз съм ходил по голяма нужда във столицата не веднъж, не е зле имайки предвид че е външната тоалетна на Европа

61

Анонимен

преди 1 месец

Сега вече разбирам защо столичани са такива прасета

60

Ха ха ха

преди 1 месец

Селянинът не знае, че паметникът Левски, както и Руски паметник са били извън София и са традиционни места. Единствено паметникът Цар Освободител е бил в града. Човекът си иска мегдана и главната/стъргалото иначе за него е лош град. Не идвай, точно ти не си поканен, радвай се където си. Честито Столица!

59

Анонимен

преди 1 месец

Сердика означава свинарник и днес още си личи от вонята и мизерията във тоя гнусен град.

58

Латински принц

преди 1 месец

cerdo - прасе , serdo- марзеливец още помощ във превода ако искаш?

57

Анонимен

преди 1 месец

За столица на петото българско царство ще бъде избран град Банкя , решени е вече.

56

Серд

преди 1 месец

Серди е Тракийско племе населяващо територията над 8000 години. Градът е кръстен на тях хилядолетия по-късно от римляните.

55

Анонимен

преди 1 месец

Това е столица....национален паметник на Васил Левски сложен на кръгово, 3ти март се празнува на път, паркинг и третоар....неможаха да измислят площад за празнуване на национални празници, тия площади явно са за статуетки на вече несъществуващи държави кат ссср

54

браво

преди 1 месец

И всичко това благодарение на американците и англичаните, които ни освободиха от турско, НАЛИ?

53

Айтозлия

преди 1 месец

Какво пък толкова виждате в Пловдив, че трябвало да стане столица? Нали съм ходил, не е нищо особенно, единственото отличаващо се нещо е римската постройка и до там... На мен Стара Загора повече ми харесва от Пловдив. Както и Бургас повече ми харесва от Варна. Иначе заради историята ако не София, то Търново трябва да е столица. Но София е правилно избрана за столицата на България, защото е стратегически разположен град на балканите! И също дървен град с история!

52

Mimo

преди 1 месец

До Гиб МелсънБило, билооо еее, ала вече нееее....

51

Вероятно купени

преди 1 месец

Тогава хората са имали чест и достойнство, по-ценни от пари и имоти. Едва ли някой от тези към 12 Хил. е имал интерес, още по-малко глас, но дори така да е било, не забравяйте загубата на самоуважение.

50

Леле

преди 1 месец

Що комплекси за малоценност се избиват. Никой ни избира къде да е роден и какво име да носи. Оставете манталитета по родните си места, трудете се, бъдете честни, културни и възпитани и никой няма дори да помисли лошо за вас. Начинът ви на живот и отношението зависят само от вас!

49

Анонимен

преди 1 месец

Градът София. Избран с разлика от 2 гласа, вероятно купени, пред Търново. 150 години по-късно, къщичка на прасе.