42

ФАЛШИВ ПРАЗНИК

преди 12 години

Виж 38 - точно така е !

41

емигрант

преди 12 години

38,Срамувам се от такива лаици, като тебе - който учиш историята от Гугъл!!!

40

до 38 НЕ Е ЗА ЛАИЦИ

преди 12 години

Да направих си труда да проверя за: 1.Глаголица 2.Кирилица. 3.Гражданский шрифт. 4. и Коптска азбука - останах изумен че си прав и че толкова години съм живял в пълна заблуда. Благодаря за коментара ти !

39

qwerty

преди 12 години

Скопие 2014 струва повече от 1 милиард евро! Ама те където милионете там и милиардите...

38

български циганин

преди 12 години

Честит празник, българи!Светите братя са българи и ние се гордеем с това.

37

до Миленчето

преди 12 години

Милено, я пак провери в чичко Гугъл /подразбирам, че от там си черпиш "ценната" информацийка/, дали "баш славяните" от Словения пишат на Кирилица! А, забравих, че можеш да добавиш още някой друг претендент за "собственост" на тази азбука , напр. монголците и казахите /щото и те драскат кажи-речи със солунското писмо/

36

Анонимен

преди 12 години

До всички *** които сеят мизерия:Днес е денят на просветата и културата дадени ни от светите братя.Те може да са били гърци но азбуката са създали и разпространили в България с помоща на Цар Симеон.Точно затова си затворете мръсните усти Македоналдс и Караидиотис защото хората ви се смеят на простотиите.ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ , ВСЕ ПАК НЕ МАЛКО СМЕ ДАЛИ НА СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ...

35

обективен

преди 12 години

СЛОВАКИЯ, не Словения, това обаче (с оглег останалата грандоманщина) е бял кахър :)Проблема е, че поколения българи не са учили история, а псевдо такава с пропагандни цели. Ето това са фактите, иначе България няма от какво да се срамува в миналото си, да се срамуват тези които сътвориха "славянските морета", "тюрките- прабългари", "славянобългарската??? държава" и т.н. и т.н.

34

обективен

преди 12 години

Те комплексарите са грандоманите, обективността НЕ Е комплекс! Що не отговориш на въпросите културно, и ако си прав то ще се види, само че лесното е с лозунгите от миналото впериод нали? Да, ама времената се промениха и хората взеха да мислят с главите си и да не вярват на всяка глупост написана с пропагандна цел от някой си.

33

Анонимен

преди 12 години

До КАРАКАЧААНОС , ако нямаше РИМСКА ИМПЕРИЯ щеше да видиш една Византия , сигурно още щяха да са градове-дьржави .

32

така да бъде!

преди 12 години

ВЕЛИКА Е БИЛА БЪЛГАРИЯ И ВЕЛИКИ ХОРА Е РАЖДАЛА! Нека правят паметници на Великите братя съседните ни държави, за да се знае докъде се простирала държавата ни!Честит да ни е най-българския празник!

31

Анонимен

преди 12 години

KARAKACHANOS KOLKO PATI DA TI POVTARIAM DA NE PROPUSKASH DA SI PIESH HAPCHETATA ,ZASHTOTO TIALOTO GUBI VRAZKA S MOZAKA...

30

грозно и долно...

преди 12 години

ТАКИВА ГРОЗНИ КОМЕНТАРИ НЕ МОГАТ ДА СЕ ВИДЯТ НИТО В ГРЪЦКИ, НИТО В МАКЕДОНСКИ ФОРУМ. И ТО ПО ПОВОД НА ЕДНО ОТ МАЛКОТО НЕЩА С КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ГОРДЕЕМ!ТУК НЕ ПИШАТ И НЕ СПОРЯТ НИТО ГЪРЦИ, НИТО МАКЕДОНЦИ, А БЪЛГАРИ-ЖАЛКИ КОМПЛЕКСАРИ!

29

обективен

преди 12 години

Виж сега тъпните за лицензи и прочее, оставям за тебе, аз ще ти кажа следното:Глаголицата НЕ Е за България, а ЗА МОРАВСКАТА (ПОРЕДНА) МИСИЯ на братята, като служители на императора. България тук няма нищо общо с тези събития! Аз питам след като няма "славяни" и "прабългари" , какви са дошлите от Азия с Аспарух??? Къде са доказателствата, че българите засвидетелствани в средновековните извори са наследници ТОЧНО на вече елинизираните И ПОКРЪСТЕНИ траки южно от Дунав???

28

НЕ Е ЗА ЛАИЦИ

преди 12 години

Преди да пишете минуси проверете в Гугъл истината. За да разберем какви са заслугите на Кирил и Методий трябва да знаем какви са били домогванията и противоборствата между западната и източната римска империи, които се пръкват от империята майка , чрез нейното деление. Вместо да си помагат една на друга те си съперничат в идеология и надмощие.Там където имаме католицизъм се е наложила латиницата, а там където имаме източноправославие се е наложила кирилицата- Румъния е източноправославна и до 1860 година е пишела на кирилица тоже. Братята не са никакви славяни и полутакива по майчина линия (Мария гръцко име), каквито искат да ги изкарат нашите историци.Чисто и просто те са си вършили работата, като висши имперски чиновници да разпространяват догми и политики извън Византия. Те написват ГЛАГОЛИЦАТА за нуждите на Великомаравското княжество, което по това време е била нещо като буфер между Франкската империя и Българската. Техните ученици биват гонени и избивани там от немското духовенство и оцелелите мисиоонери се спасяват на наша територия.Но пак повтарям те донасят със себе си ГЛАГОЛИЦАТА една азбука, която няма абсолютно нищо общо с ПОСЛЕДВАЩО НАЛОЖЕНАТА КИРИЛИЦА(твърди се, че е написана от Климент Охридски но и това е пълна лъжа), която по своята същност се явява вариант на гръцката азбука. Та питам аз къде е заслугата на двамата братя за честване на тези букви, на които пишем днес? През 1708 години Петър задава поръчка на едно холандско ателие да състави съвременен шрифт на кирилицата.До този момент тя се е състояла само от главни букви със заоблена форма.Холандците въвеждат не само малки букви, но и допълнителни такива заимствани от латинската азбука (която сама по себе си пък е заимствана, чрез етруските от гръцката азбука също), както и латинизиране на шрифта, т.е. изписване с прави линии с тънко и дебело.Тази азбука е известна, като ГРАЖДАНСКИЙ ШРИФТ. Да се върнем на набедения за автор на кирилицата Климент Охридски. Той не е написал тази азбука щото тя в почти в съвременни по вид букви съществува още в 5 ти век в Египет. На нея са писали коптските християни Коптска азбука. До кога българската държава ще празнува БУТАФОРНИ ПРАЗНИЦИ и до кога истината ще се крие от народа.

27

ТЕТКА МАРА

преди 12 години

ДОБРЕ ЧЕ по време на Социализма се направи този достоен паметник на Кирил и Методшй в София, за съжаление единствен до сега, ако не се смята паметника от 19 в. в едно казанлъшко училище.По време на "Демокрацията" -- нищо.При управлението на Бойко Борисов единствените паметници, които се откриха бяха на Гарибалди, и на Американските летци бомбандирали София и други български градове.

26

хахахаха!

преди 12 години

В тоя форум има по няколко *** с психични отклонения и различни разстройства на гръцка и македонска тематика. Всеки път като влезна им чета глупостите. И понеже много знаят да плюят по България (а 100% са българи) им желая еднопосочен билет до Скопие и Атина, както и много забавление с албанци и драхми в най-скоро време.На всички останали ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!!

25

до обективен

преди 12 години

*** те много прости били тия византо-гърци през 9 в.! Хем са искали да "елинизират" и новозаселилите се "славяни" и "прабългари" в старите севернотракийски територии, хем пък и шпиони наели да им измислят йероглифна азбука-глаголицата, че хептен да ги отдалечат от гръцкото писмо !? Или водени от ревност по гръцката си азбука са действали гърчулята, щото повремето на "хановете" ние българите сме и ползвали без лиценз азбуката!?Абе много абсурди са ни набивали в главите за тия сто и повече години

24

ДО 27

преди 12 години

КАРАКАЧААНОС, ТИ НЕ СИ НИКАКЪВ ГРЪК!ТИ СИ ЕДИН КОМПЛЕКСИРАН БЪЛГАРСКИ ***, КОЙТО МРАЗИ ВСИЧКО ОКОЛО СЕБЕ СИ!!!

23

Анонимен

преди 12 години

Пишите, спорите...а истината е, че ако не се напомня-историята се забравя! В Турция да речем има на всяка крачка бюст на Ататюрк, по закон във всеки офис-снимка; македонците харчили пари за глупости... всички били прости освен нас. Другите от нищо, с пропаганда, правят народ и държава; а ние от безразличие ще се затрием.