108

хм

преди 1 месец

Не сте в ред с мозъците! Това ще кажа на сайта ви. Щом цензурирате израза "скорсстта на ох-люв". Явно имате нужда от психиатри и лечение в някоя софийска луднница. Побързайте, докато не е станало късно! Какво обидно има в думата Ох-люв? Или имате някакво мръссно подсъзнание?

107

на практика

преди 1 месец

Можеше и остров Света Анастасия да направим столица. Видин също не е лоша опция.

106

на практика

преди 1 месец

Преди 145 години са обявили СЕЛО София за столица на България. Поради, което впоследствие е бавното със скоростта на ***, развитие на България. Защото едно е столицата да бъде някъде в средата, в центъра на България. Да има бърз и лесен достъп до нея от всички краища на България. А и тя да контролира по-добре какво става във всички области. И съвсем друго е да я натикаш чак до западната граница. Ами аз предлагам тогава Мелник или Благоевград да станат столица. Или Сандански. Що пък не?

105

Така е

преди 1 месец

След нови 145 години в София ще живеят 11 милиона авганистанци

104

ДЕНКОФ ПОДАРИ

преди 1 месец

НА КРАДЛИВИТЕ СОФИЯНЦИ 1,6 МИЛИАРДА ЛЕВА уж ДА СИ ПЛАТЯТ ПАРНОТО

103

Анормален

преди 1 месец

Расте но не старее- в смисъл не помъдрява.

102

Груйо Михалов

преди 1 месец

Военна и стратегическа гршка сърбите за малко да я завладеят 1885г когато нахлуват в България след като обявявяме Съединението..

101

Обобщение-продълж.

преди 1 месец

Дори онези, които към края на 19-и век са дошли в София от най-големите ни тогавашни градове, не са били с манталитет на столичани, макар да са имали пари, образование и чорбаджийски манталитет. Всяко нещо се изгражда постепенно, не изведнъж.

100

Обобщение

преди 1 месец

Науката социология е доказала, че когато някой се откъсне от една социална група и се причисли към друга, трябва да минат три поколения, докато потомците му станат типични членове на тази соц.група и в манталитета им не личи, че са новоприспособяващи се. Така че, не се хабете напразно. Типични столичани са само потомците на онези семейства, които са живеели в София или са пристигнали в София през първите две десетилетия след Освобождението. Дори онези, които са дошли в София от някой от ....

99

нищо ново

преди 1 месец

София и сега си е село!!

98

Продължение 2 -

преди 1 месец

.... и насила стават пролетариат. Но социална класа не се гради в рамките на едно поколение, а най-малко на три поколения. Затова през целия социалистически период над 90% от работническата ни класа си е със селски манталитет и мислене. След 1944 г. започва и планирано изтегляне към София на индивиди, които трябва да съставят новата интелигенция и управляващ апарат. Знае се какви екземпляри са били подбирани. След 1990 г. пък безработицата подгони хората към София.

97

Продъжение 1 -

преди 1 месец

Така се формира върхушката на Третото Българско царство и този процес продължава чак до Деветосептемврийската катастрофа. Тогава започва силово изтласкване на по-видните семейства или обратно в провинцията, или в периферията на столичното общество плюс физическото ликвидиране на част от елита. След това започва един естествен процес, който уви не подобрява облика на столицата - тук се съсредоточава промишленост, хората от селата бягат след създаването на ТКЗС и ......

96

Анонимен

преди 1 месец

София е избрана за столица не заради училищата, а заради механите. 2 училища, 62 кръчми. Очевидно и тогава не са били с всичкия си.

95

Умнициииии!

преди 1 месец

Вземете почетете малко. Още преди повече от един век тогавашните историци вече са осмислили и описали демографски процес, започнал през Възраждането - синовете на най-солидните чорбаджийски семейства се изтеглят към близките градове, започват там търговия или търсят друго, престижно поприще.Техните синове учат в Европа и се насочват към най-големите тогава градове. След Освобождението, повечето от тези семейства се местят в столицата.Така се формира върхушката на Княжество, а после Царство Бълга

94

Анонимен

преди 1 месец

От цяла Бг избраха най-грозно село за столица на Бг! И каквото си беше тогава, такова си и остана - грозно съвремено "село" от типа на Ивицата Газа, със сборище от селяни с манталитета на "палестинци".

93

Анонимен

преди 1 месец

До ПЕТКОВ 82 - Занапред, когато четеш нещо, първо помисли кой го е писал и по чия поръчка. Ако поне веднъж беше стъпвал на международна научна конференция по тема от сферата на историята или културологията, щеше да си чувал доклади на чуждестранни учени, в които се казва, че именно тук е люлката на съвременната култура от европейски цивилизационен тип. Ако пък се интересуваше от антропология, щеше да знаеш за нашия ген неща, които няма да повярваш, ако някой ти ги каже наготово. Чети повече!

92

Анонимен

преди 1 месец

Ммм.. Една столица, да ти умре коня...

91

Анонимен

преди 1 месец

До Латински принц - Ти принц от Столипиново ли си или от Шекер маала?

90

До №48 и №50

преди 1 месец

Метеоролог-очевидец на голямото земетресение в София през 1858 г. пише, че тогава в София е имало 24 джамии, но след земетресението оцелели само 5 минарета. От турски архивни документи пък излиза, че по време на Освободителната война (1877/1878 г.) в София имало 44 джамии. Не знам кое е вярно, но е интересен друг факт. От всички софийски джамии само две са били с изградени от камък минарета. На всички останали тукашни джамии минаретата са били направени от преплетени пръти, измазани с глина.

89

Пак до № 51

преди 1 месец

Крепостните стени на Сердика, а по-късно и на Средец са били внушителни. Пиша това, защото неотдавна попаднах на публикация на български език, чийто автор е с мюсюлманско име. Той твърди, че Средец е бил неукрепен град. Не знам откъде е взел това твърдение или сам си го е измислил, но аз се чудя какво са направили пришълците с камъка от тези крепостни стени и от каменните сгради? Защото през 1878 г. София се състои предимно от паянтови сгради. Някои просто имат талант да унищожават.