64

икономист

преди 4 години

До stiling до ИкономистТя кризата няма да е в еднакво изражение за всички сектори! Да не говорим, че големите компании, имат достатъчно резерви, за да инвестират в иновации. Тъкмо сега е моментът да дръпнат още повече пред малките фирмички, и да ги изхвърлят от пазара. А след кризата, ще осребрят резултата от инвестицията.

63

stiling до Икономист

преди 4 години

Това е вярно, но това са само определени сектори в икономиката като супермарките, фирми за храни и напитки, фармацевтични инякой други. Например банките като основен инвеститор в софтуер ще страдат много. Съкратените пилоти, сервитьори хотелиери и други пряко засегнати от кризата спират да си плащат кредитие, лошите кредити нарастват, капиталовата адекватност пада и почват да режат разходи докато премине бурята и осребрят ипотеките. Тоест намаляват инвестициите в софтуер.

62

икономист

преди 4 години

До stiling до ITНикой няма да инвестира в софтуер за туристическа услуга, но големите вериги магазини, които няма да затворят, сигурно ще използват момента за да се автоматизират допълнително, например като премахнат касиерите, които много бавят обслужването на хората и оттам им спъват продажбите. Може и целите магазини да се автоматизират, но това е вече по-сложно. Като цяло след края на кризата, може да очаква, че безработицата ще се задържи висока.

61

stiling до Икономист

преди 4 години

Аз пък мисля обратното. Когато икономиката расте и заетостта е на макс и липсва свободна работна ръка естествения стремеж на фирмите е да автоматизират за да намалят персонала или да увеличат производството с оглед на повишеното търсене и скъпата и липсваща работна ръка. В условия на криза инвестициите намаляват защото търсенето на продукция се свива и свободната работна ръка се увеличава и поевтинява.При криза намаляваш разходите и чакаш да оцелееш. Не инвестираш! Инвестицията в автом. е скъпа

60

икономист

преди 4 години

Кризата би трябвало да не се отрази чак толкова зле на IT компаниите, дори напротив, защото именно в условията на криза, бизнеса проявява креативност и започва да залага повече на иновациите, а това е добре дошло за технологичните компании.Очаквам тази криза да даде по-силен тласък на автоматизацията, особено в някои сектори, които по принцип бяха поели по този път и преди кризата. На други пък ще им се наложи да мислят в тази насока, ако искат да останат в играта.

59

stiling до IT

преди 4 години

"Никой няма да остави IT сектора да фалира" Приател кризата ще е страшна. Целия въздушен флот е презимен по летищата! И ще остане там поне още 6 до 12 месеца ЗАЩОТО СТРАХЪТ ОТ ЗАРАЗА ЩЕ ВИТАЕ ОЩЕ ТОЛКОВА И НЯМА ДА ИМА КЛИЕНТИ. Това означава съкратени пилоти, стюардеси и всякакъв подържащ персонал. От там туристически агенции хотели екскурзии АУТ за 6 месеца. Нали се сещаш че никой няма да инвестира в оптимизиращ софтуер за пътуване, за резервации за продажби логистика итнт. Намалява Ви работата

58

икономист

преди 4 години

До до 47Прав си, че има много зъболекари, но трябва да си наистина добър за да взимаш големи пари, а такива са малцина. Хората разчитат на доказани специалисти в тази сфера. Аз не съм си сменял зъболекаря, откакто бях на 15... Архитекти, проектанти, инженери, хирурзи и т. н., са изключително малко хора, тъй като обучението в тези специалности е трудно и продължително. Освен това изобщо не е сигурно, че завършвайки тези специалности, ще успееш да се реализираш в съответната сфера.

57

akud до 55

преди 4 години

точно това искам да кажа, няма да субсидирам тая *** алчна която дори и фирми нямат

56

akudд

преди 4 години

сега аз не разбрах този иконимист, един монтьор който генерира 600,800 лв, и работи абсолютно изцяло в сивия сектор, фактически аз който съм в голяма фирма и имам около 400 лв. данъци ще трябва да го дотирам ли този автомонтьор???????

55

до255

преди 4 години

сега аз не разбрах този иконимист, един монтьор който генерира 600,800 лв, и работи абсолютно изцяло в сивия сектор, фактически аз който съм в голяма фирма и имам около 400 лв. данъци ще трябва да го дотирам ли този автомонтьор???????

54

akud

преди 4 години

сега аз не разбрах този иконимист, един монтьор който генерира 600,800 лв, и работи абсолютно изцяло в сивия сектор, фактически аз който съм в голяма фирма и имам около 400 лв. данъци ще трябва да го дотирам ли този автомонтьор???????...

53

до GG1989

преди 4 години

И там където отидеш ще си същата плюнка

52

IT

преди 4 години

В Момента IT специалистите са най-необходими - Могат да направят Математически Модел кой и кога ще се разболее и кога ще умре - те са Надеждата Ни . Даже Мастити Лекари , Професори , Член Коресподенти и Видни Вирусологи и Рогоносци , разчитат на тях .

51

rusnak

преди 4 години

Бойка,отпусни още няколко тона спирт от резерва,че този го изпихме с ребятата на Влас.

50

селянин

преди 4 години

от години не работим на договор и нема да бачкам кво си мислите сичкото у часнио сектор са на минималката демек дръжавата им гарантира по 250-300лв месечно пари за семкия по токо кръкам на вечер ай наздраве

49

Уволнен

преди 4 години

Мен днес ме уволниха. А единия ми колега е СУПЕР ДОВОЛЕН от това, че оставам без работа по време на криза и усилено се опитва да ме дразни, да ме провокира. Много е неприятно, но аз съм психически стабилен и няма да му се поддам. Хубаво е да видиш как хора, на които разчиташ ти забият нож в гърба... Не съм притеснен, защото аз имам цели, постигам ги и се развивам - той не, защото е гъзoлизец. :/

48

Анонимен

преди 4 години

До akudЗа съжаление,ще трябва! А няма монтьор,който да работи за 800 лв.особено в сивия сектор.

47

THE STAR

преди 4 години

Искате ли звезди?

46

до 47

преди 4 години

Прочети пак какво е написано. Говори се за добри позиции в международни компании. Не касиерки и чистачки, а хора, работещи интелектуален труд в такива компании (не само IT. Говорим лекари по частни клиники, зъболекари, маркетинг, реклама, архитекти, инженери- всякакви с добри заплати). И даже човекът е казал 600к, те са повече си мисля.

45

Анонимен

преди 4 години

До akudНяма друга работа и какво да бачка. Ако има и бакшиша ще бачка на 5 бона в парламента примерно писар.