Много е смешно, когати държави, които не произвеждат кафе претендират за марки. Кафето е на страните, които го призвеждат и това трябва да се отбелязва, за да се знае дали е качествено. Кафето в Япония не е лошo, но и те не произвеждат кафе. Най-хубавото кафе съм пила в Кения - местно производство, прясно изпечено, карамелено с леко кисел вкус. Йемен е производител на един от най-добрите сортове кафета, но кафе от Йемен се намира трудно и е много скъпо.
Преди повече от 20 години в сутерена на Нродната библиотека в София имаше кафене, в което правеха точно такова кафе - леко киселееше. Само тогава ме е болял стомахът след като изпия чашка кафе, независимо дали консумирам само кафе или е заедно с някакъв десерт. Отначало недоумявах каква е причината, имам здрав стомах. Започнах да наблюдавам и установих, че тази болка, подобна на стомашни киселини, се появява само след като пия кафе там. Не знам каква марка беше, но сигурно е било нещо евтино.
Преди доста години слушах обясненията на човек, който наистина знае много.Той съветваше да си купуваме кафето на зърна и после да го смиламе у дома. Според него, ако кафето е на зърна, на всяко зърно трябва да има поне капчица мазнина. Няма ли такава, значи кафето е било пресушено при печенето и това е увредило качествата му. Също така, зърната не бивало да бъдат изцяло омазнени - това било знак, че не е допечено.
В Южна Корея пият само шварц с лед и някакви химикалки наречени избелител за кафе, вместо мляко. В Япония слагат етикети "кафе" на всякакви бльоджи. В Китай пият какво ли не, даже разреден оризов оцет в кенчета, това им е айряна лятото.
ЕДИНСТВЕНИЯТ КРИТЕРИЙ ЗА ХУБАВО КАФЕ Е - КОГАТО ОТПИЕШ МНОГО МАЛКА ГЛЪТКА ОТ КАФЕТО,ТРЯБВА МОМЕНТАЛНО ДА ПОЧУВСТВАШ ИЗТРЪПВАНЕ НА КОРЕНИТЕ НА КОСАТА. САМО ТОГАВА СТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ПИЕТЕ ИСТИНСКО КАЧЕСТВЕНО КАФЕ!!!
На Дъбов кафето съм го пробвал, хубаво е, но не е чак нещо тизумително. Да не се превъзнася като някакъв световен гуру. Неговото е на доста висока цена спрямо подобни брандове. Отделно не мисля, че да пиеш неговото или подобно кафе е нещо хиперлуксозно. Луксозно е да си сипеш вечер Макалън и да се наслаждаваш на почивката :).
До Анонимен 5 ------- "Кафе не пия, нито пия, нито пуша, по жени не ходя ... и не псувам". Пффууу, да му е ...мааамата, че ми падна фаса у ракията, кат видях тъз мадама!
До Анонимен 16. Не виждам такива чак особени места в населените места. Може би не обръщам внимание на такива превзетости.
Какво е това кафе, кое не нагарча, кисело е и сладни? Ароматът си е много важен. За мен доброто кафе е горчиво-сладникаво, може с нюанс на какао, но никога кисело. И не знам защо му е хрумнало, че точно в Азия е "най-доброто" кафе.
Човекът го казва, кафето си има цена, но това, че ще дадете 5-6 лева за чашка, не е заради кафето, а заради мястото, на което го пиете.
Абе, човек, от тоя свят ли пишеш? Иначе, Дъбов, като цяло, е прав. Е, не на 100%, защото наистина е въпрос на вкус. Скъпички са му кафетата, но качествени.
Каква чаша 5-6 лева народа масово пие шльокавица от мръсните кафе машини по улиците за 60 стотинки.
12- Тва за многоо чашки божествено кафе, всеки има различен вкус- опитай и Davidoff- 5/6 лв не давам за чашка- на кг а после с машината и ето ти удоволствие в чаша кафе.
Какво прави едно кафе хубаво и как да го разпознаем?