Снимка: БГНЕС

Представителят на "Зелените" от Франция в Европейския парламент Карима Дели иска да въведе нова шофьорска книжка за водачите на големи джипове, пише Politico, цитиран от "24 часа". Нейната идея се основава на аспектите на околната среда и безопасността. Тя твърди, че тези превозни средства не само заемат повече място и са по-малко енергийно ефективни, но също така е по-вероятно да участват в катастрофи с много по-сериозни последици.

Категрия "B", изисквана в момента за шофиране на леки и лекотоварни автомобили, не е напълно подходяща за най-тежките леки автомобили, твърди евродепутатката. Вместо това иска да се въведе книжка с нов лиценз "B+", който да се прилага за автомобили и микробуси с тегло над 1,8 тона.

Освен това шофьорите на тези автомобили ще могат да получат книжките си едва след двегодишно тестово шофиране с категория "B" и след 21-годишна възраст. Това ще важи за шофьорите на големи SUV модели като Audi Q7, Volvo XC90, BMW X5...

Дели добавя, че може да има изключения за професионални или специални цели, като например превозни средства за спешна помощ. Нейните предложения включват също система за шофьорски книжки, базирана на точки, която да следи нарушенията по пътищата и да може да се прекратява категорията при достигането на определен праг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase