Снимка: БГНЕС

Все повече и повече електрическите автомобили започват да стават известни с някои от предимствата си, като например умерените разходи за презареждане (особено, ако са домашни и добре планирани) или факта, че на хартия те изискват по-малко механична поддръжка от еквивалентен модел на горене. Въпреки това, в някои аспекти по-модерните технологии, които те предлагат, може да се окажат проблем, когато става дума за разходи, пишат от Automedia.

Ново проучване на американската застрахователна компания Mitchell International показва, че ремонтът на електрическо превозно средство след претърпяна авария или инцидент на пътя е по-скъп и отнема повече време в сравнение с автомобил с ДВГ.

„По отношение на случаите със средна тежест, при ремонтируемите превозни средства, разходите за електрическите продължават да надвишават тези за автомобилите с вътрешно горене. През второто тримесечие на 2023 г. разходите при електрически автомобили са били по-високи с 963 долара (885 евро) в САЩ и с 1328 долара (1220) в Канада“, се казва в проучването.

Според калифорнийския застраховател тези стойности се увеличават още повече, когато говорим за Tesla. Американските и канадските собственици на Tesla, които са претърпели сблъсък, ще платят съответно между 1589 и 1600 долара (между 1460 и 1470 евро) повече.

Ремонтът на електрически автомобили при сблъсък също така изисква средно 90,75% оригинално оборудване (OEM), в сравнение с 66,50% за превозни средства с двигател с вътрешно горене.И накрая - електромобилите имат по-нисък процент ремонтируеми части (13,49% срещу 19,20%) и по-дълго време за ремонт (8,51 срещу 8,02 часа).

Не всичко обаче е негативно за електрическите автомобили, тъй като е по-вероятно те да останат в движение след сблъсък. Благодарение на сравнително простата система за задвижване, челните сблъсъци ще бъдат много по-малко катастрофални за коли на ток, отколкото в превозно средство с ДВГ. В същото време ударите отзад са много по-сложни, поради по-голямото присъствие на ключови елементи в задвижващата система (особено при версиите с два двигателя).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase