Снимка: БГНЕС

Стив Возняк - човекът, който основа Apple заедно със Стив Джобс, осъди Tesla и твърденията за самостоятелно управление по време на интервю за This Morning на CNN. Коментирайки изкуствения интелект (AI) като цяло, така нареченият "Кръстник на AI", който напусна Google преди няколко дни, отговори на въпрос за Илон Мъск и Tesla: "Ако искаш AI да се опита да те убие при всяка възможност - вземи си Tesla". Това предизвика смях в студиото, като една от водещите просто отговори с кратко "Уау!"

Бившият бизнес-партньор на Стив Джобс разкри, че никога не е срещал Илон Мъск, но че се възхищава на някои от нещата, които главният изпълнителен директор на Tesla е направил за света. Като например тласкане на потребителите към електрически превозни средства.

Но според Возняк това остава в сянката на множеството случаи, в които Мъск и Tesla са обвинявани в надценяване на възможностите на системите за подпомагане на водача, инсталирани в моделите на компанията. В миналото известният инженер на Apple заяви, че така нареченият автопилот на Tesla е "измамен" и "опасен".

Возняк купил първия си Tesla Model S през 2013 г., след това го сменил с Chevrolet Bolt и отново купил Model S през 2016 г., след като компанията въведе автопилот.

Возняк каза още, че е взел електрическата Lucid Air, защото Tesla е пример за грешен и животозастрашаващ AI.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase