Снимка: AutoMedia.bg

Ford притежава репутацията на марка, произвеждаща достъпни спортни автомобили за широките маси. Една от легендите, попадащи в тази категория, е Capri. Народното купе е произвеждано 18 години в три генерации и близо два милиона броя.

Историята на Capri започва през 1964-а с представянето на Ford Mustang, който е продаден един милион пъти за първите 18 месеца. По това време в Европа вече се продава Capri - Consul Capri с две врати на базата на Consul Classic с 1,5-литров двигател. Английската и германската дивизии на Ford са разделени, но и двете искат успешен продукт като Mustang на Стария Континент.

И тъй като оригиналът е прекалено голям, тежък и с големи двигатели, през 1965-а започва съвместна работа между САЩ, Германия и Англия по разработка на купе за Европа.

Capri е представен в началото на 1969-а на автосалона в Брюксел и в първата си генерация използва платформата на Cortina Mk2, от която взима и четирицилиндровите двигатели с обем 1,3 и 1,6 литра. В началото задният мост е твърд и е оборудван с барабанни спирачки, а предавателната кутия е четиристепенна. Предлага се и тристепенен автоматик за 1,6-литровия двигател.

Още информация и снимки вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase