Снимка: Булфото, архив

От днес шофьорите на леки коли и всички превозни средства до 3,5 тона могат да се възползват от нова екстра на пътя - уикенд винетка. Тя ще струва 10 лева и ще важи от 12:00 часа в петък до 23:59 часа. в неделя.

Тази възможност ще облекчи водачите, които пътуват по републиканската пътна мрежа по-рядко.

Останалите цени на винетни такси остават непроменени. Няма да се променят цените на винетните такси и за тежкотоварни превозни средства - те ще важат до 16 август 2019 г., когато за тях влиза в сила тол системата и ще преминат на тол такса.

Още по темата

С промяната се дава възможност водачите на моторни превозни средства с чуждестранна регистрация да плащат определените в евро такси в левовата им равностойност.

Вече са продадени 13 000 електронни винетки, а 47 000 хартиени стикера са конвертирани, съобщиха от АПИ.

От 1 януари 2019 г. в България се въвежда електронна винетка за ползване на платената пътна мрежа. От началото на продажбата на е-винетки на 17 декември 2018 г., вече са купени 13 000 за 1,3 млн. лв.

Отбелязва се, че с влизане в сила на е-винетката отпада необходимостта да се залепва хартиен стикер на предното стъкло на пътното превозно средство. При проверка от контролните органи на пътя, шофьорите не са задължени да представят документ, удостоверяващ купена e-винетка.

Хартиените винетни стикери, купени през 2018 г., които изтичат след 1 януари 2019 г., запазват своята валидност. Шофьорите трябва да ги запазят, залепени на предното стъкло на автомобила, до датата, на която изтичат.

Сайтът bgtoll.bg дава възможност за конвертиране на валидните хартиени винетки към електронни, като операцията не е задължителна. Тя обаче се препоръчва за улеснение при пътуването.

В Тарифата за таксите, които се събират от Агенция "Пътна инфраструктура", е определен и размерът за компенсаторната такса, която ще се заплаща от нарушителите, които ползват републиканската мрежа без платена пътна такса. За шофьорите на превозни средства над 12 тона тя ще бъде 175 лв., за пътните превозни средства между 3,5 и 12 тона - 125 лв., а за леките автомобили до 3,5 тона - 70 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase