Снимкa: Alfa Romeo

През 90-те години на миналия век автомобилите на Alfa Romeo доминираха в пистовите състезания. Alfa Romeo 155 спечели шампионата DTM в Германия, Superturismo в Италия, Touring Car Championships в Испания и Великобритания.

Поради това италианският автомобилен производител смяташе да пусне специална версия Stradale, за да хвърли ръкавицата на BMW M3 и Mercedes 190E 2.5-16 не само на пистата, но и по обществените пътища.

За съжаление, проектът така и не достигна до масово производство, но все пак бе създаден един прототип. Скоро той ще бъде продаден на търг и ще даде на един щастлив купувач рядката възможност да закара у дома си един наистина уникален и прекрасен автомобил.

Alfa Romeo 155 GTA Stradale е разработен от Серджо Лимоне, инженер в Abarth и създател на такава легендарна кола като Lancia 037. "Горящата" версия е базирана на модела 155 Q4, но има много общо с Lancia Delta Integrale. Двигателят на автомобила е съобразен със спецификациите на състезанията от група N, а екстериорът е допълнен с агресивен аеродинамичен пакет. Окачването и интериорът също получават своята доза промени.

Автомобилът обаче се оказва твърде скъп, за съжаление, и технически не може да бъде оборудвана с популярния по това време двигател V6. Тези два факта довеждат до закриването на проекта, а всъщност той можеше да стане предшественик на днешния Giulia Quadrifoglio.

След дебюта на прототипа на изложението в Болоня, той се използва като медицински автомобил по време на Гран при на Италия през 1994 г. на пистата в Монца. След това е затворен в гараж, а после сменя няколко собственика.

Сега този толкова редък екземпляр отново ще бъде изложен на търг, където се очаква да бъде продаден за около 230 000 долара. Аукционът на Bonhams ще се проведе в италианския град Падуа.

Още снимки вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase