Снимка: BMW

Скандалът с Volkswagen от есента на 2015 г. накара много от производителите да започнат да се отказват от дизеловите двигатели, като насочат усилията си към бензинови, хибридни и изцяло електрически агрегати.

Някои автомобилни гиганти обаче са на мнение, че критиките срещу дизела са прекалени и този тип мотори има своето бъдеще. Един от тези производители е BMW, стана ясно от изказване на директора на отдела за разработки Клаус Фрьолих по време на автосалона в Париж.

Пред журналисти той беше категоричен, че компанията му разполага с едни от най-добрите дизелови двигатели в света, като те имат и едни от най-ниските нива на вредни емисии.

"Използването на 4-и и 6-цилиндровите дизелови двигатели на BMW е напълно безопасно, така че в близко бъдеще ще продължим да ги развиваме. Под въпрос обаче е бъдещето на нашия 3,0-литров мотор с 6 цилиндъра и 4 турбокомпресора", обясни Фрьолих.

Топ-инженерът на баварците призна, че този мотор, поставян на модела M550d xDrive, много трудно ще може да покрие съвременните екологични стандарти. В същото време сегментът на пазара на най-мощните дизелови двигатели е прекалено малък и затова не си заслужава да се влагат огромни средства в този мотор.

Към момента 3,0-литровият дизелов агрегат на баварците се предлага в няколко различни версии – с една, две и дори с четири турбини, като в BMW не отхвърлят възможността той да остане само в първите два варианта.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase