Снимка: Brace-Automotive

Хакерите могат да убият милиони хора, като проникнат в системите на автомобилите, оборудвани с функции за дистанционно управление. Това пише The Times, като се позовава на изследване на американски учени и експерти по безопасност.

"Съвременните автомобили представляват "отворена врата" за хакерите, а от възможността да бъдат "хакнати" машините могат да се възползват не само терористи, но и цели държави, воюващи с други страни. Така колите ще се превърнат с смъртоносно оръжие", се казва в публикацията на английския вестник.

Според експерта по компютърна безопасност от Университета в Ню Йорк – Джъстин Капос, хакерите могат да поставят под контрол почти всяка кола, произведена след 2005 г. Застрашени са и някои автомобили, произведени през 2000 г.

"Това е проблем на националната безопасност за много държави. Всяка нация с възможност за кибер-атака може да убие милиони граждани, след като хакне техните автомобили", категоричен е Капос.

Експертът уточни, че хакерите могат да стартират двигателя от разстояние, както и да контролират кормилната уредба и спирачната система на автомобила, а също така и да блокират хора вътре. Голямата заплаха се дължи на включването на колите към Wi-Fi.

В изследването се припомня, че през 2015 г. бе направен експеримент, при който двама компютърни експерти с помощта само на лаптоп успяха да поставят под свой контрол Jeep Cherokee. Година по-късно китайски експерти хакнаха и Tesla Model S, което принуди американския производител на електромобили да промени изцяло програмното оборудване на колите си.

Повече подобни новини четете в Automedia

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase