Снимка: MANN+HUMMEL

Компанията от германския град Людвигсбург - MANN+HUMMEL, започна тестове в реални условия на експериментална система за филтрация на автомобилите. Според специалистите, това ще помогне за намаляване на замърсяването в градовете.

Тестовият Volkswagen Passat, който компанията пусна по улиците на Щутгарт, е оборудван с 3 иновациони филтъра – за защита от прах (твърди частици), за защита на салона и за защита на спирачните дискове.

Първият се поставя на покрива на автомобила и спира твърдите частици, които се намират във въздуха. Проведената компютърна симулация показва, че с неговата помощ могат да бъдат неутрализирани практически всички вредни вещества, образувани при изгарянето на горивото. Сега предстои това да бъде проверено и на практика.

Филтърът в салона е с активен въглерод и изчиства въздуха от азотния оксид, както и от други вредни газове. В него е поставено специално защитно покритие от нановлакна, които защитава от твърди частици, прах и амоняк.

Третият филтър – този на спирачните дискове, се поставя до спирачките. Той задържа твърдите частици, които се появяват при честото спиране. Филтърът е универсален и може да се поставя на всякакви превозни средства, без да има значение каква е спирачната им система.

От компанията все още не коментират каква ще е цената на системата.

Повече подобни новини четете в Automedia

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase