Снимка: Daimler

Концернът Daimler ще инвестира около 1 млрд. евро в разработка на нови технологии и производство на акумулаторни батерии, съобщи генералният директор на германския производител Дитер Цетше.

В момента Daimler произвежда акумулатори за своите автомобили и за хибриди, като използва мощностите на дъщерната си компания Accumotive. Половината от тази сума – 500 млн. евро, ще бъде инвестирана именно в нови завод на фирмата в Каменц (Гер). Освен това концернът успя да се договои за сътрудничество с големия производител на акумулатори SK Innovation, който е част от южнокорейския химически и енергиен холдинг SK.

Според плановете на Daimler най-късно до 10 години всеки четвърти произведен от концерна автомобил на марката Smart или на новия бранд EQ да бъде с хибридно или електрическо задвижване. Само за миналата година от конвейрите на Daimler са слезли около 3 млн. автомобила.

Още през май тази година най-големият производител на електромобили – Tesla Motors, обяви, че започна строителството на голяма фабрика за акумулатори в Невада. Тя ще има капацитет от 500 000 бройки годишно. Въпреки че заводът все още не е завършен напълно, той вече започна работата си.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase