Снимка: Honda

Специално създаденият автомобил Honda S-Dream успя да подобри постиженията на хиперколите Hennessey Venom GT и Bugatti Veyron Super Sport, които през последните години се борят за званието най-бърз сериен автомобил на планетата.

За разлика от тях, Honda S-Dream не е серийна машина, а е построена от 16 инженери на японската компания именно с цел поставянето на световен рекорд за скорост. Опитът за него бе направен в края на миналата седмица на соленото езеро Боневил в САЩ.

Официалният резултат на екипа на Honda е 261,875 мили в час (почти 418,4 км/ч) на дистанция от 1 км и 261,966 мили в час (421,59 км/ч) на дистанция от 1 миля.

Машината дори е успяла да развие 266 мили (428,1 км/ч), но нейният пилот не е успял да повтори това при придвижването обратно. А изискванията за скоростни рекорди на Международната автомобилна федерция изискват точно това.

За направата на автомобила е използван двигателят от мини-роудстъра Honda S600, който в серийната си версия развива едва 64 к.с. Инженерите на екипа са модернизирали агрегата, като в крайна сметка скромният 3-цилиндров мотор с обем 660 куб. см е успял да развие мощност от 200 к.с.

Още снимки - в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase