Илон Мъск. Снимка: архив, Ройтерс

Изпълнителният директор на Tesla Motors Илон Мъск вчера пусна съобщение в Twitter, чрез което казва, че съвсем скоро ще публикува втората част от своя строго секретен план за развитието на Tesla, съобщава Reuters.

Туитът, чието заглавие е "Working on Top Secret Tesla Masterplan, Part 2", идва след критики към компанията, продължили няколко седмици по отношение на катастрофите с нейните тестови коли, за които все още се водят разследвания какво точно ги е причинило.

На 1-ви юли един от шофьорите на Tesla Model X катастрофира на магистрала в Пенсилвания. Няколко дни след това Националната администрация за безопасност по пътищата обяви, че разследва катастрофата, за да определи дали автопилотът е бил включен по време на катастрофата.

От страна на Tesla пък изявлението беше, че "на база информацията, която имаме към този етап, нямаме никаква причина да смятаме, че автопилотът има нещо общо с инцидента."

Катастрофата от този месец дойде в момент, в който Агенцията вече разследваше друга катастрофа от предния месец във Флорида, при която загина шофьор на модела Tesla Model S, управлян в режим на автопилот. Тази система позволява на колата да поддържа скорост, да спазва съответната лента в платното и да поеме кормилното управление за известно време.

Едва ли тези две катастрофи ще повлияят чак толкова много на имиджа на компанията, която вече дори се задъхва с предварителните поръчки на своите електрически автомобили, но пък нищо не пречи да се полира малко. Може би тайната ще е свързана с плановете на Мъск за обединение на Tesla с компанията му за соларни панели SolarCity. Остава да видим дали строго секретният план ще бъде обявен тази седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase