Снимка: Oshkosh

Американските въоръжени сили ще имат нова многоцелева високопроходима машина, която ще замени легендарния Humvee, съобщава изданието The Verge.

От Пентагона официално обявиха, че са избрали компанията Oshkosh Corporation да направи автомобила, чието производство ще стартира в началото на 2016 г. Сделката е на стойност 6,7 млрд. щатски долара, като предложението на базираната в Уисконсин фирма е избрано пред тези на компанията Lockheed Martin и на автомобилния концерн General Motors, който произвеждаше Humvee.

Според контракта сухопътните сили на САЩ и морската пехота трябва да закупят общо 17 000 машини до 2018 г. Ако всичко върви по план, тогава Пентагонът ще направи своята втора поръчка към компанията, която освен военни машини произвежда още противопожарни автомобили, бетоновози и камиони за извозване на отпадъци.

Новият автомобил засега е известен като JLTV (леко тактическо превозно средство). Той ще се предлага в редица модификации – с 2 или 4 седалки, като е оборудван със специална система за защита от мини, инфрачервени камери и скенери, възможност за изстрелване на управляеми ракети и др.

Машината се задвижва от 6,6-литров V8 двигател Duramax, производство на GM, с мощност 300 к.с. Автоматичната скоростната кутия е дело на Oshkosh Corporation, като с едно зареждане автомобилът може да измине около 300 мили (480 км). Максималната скорост на JLTV е 70 мили (112 км/ч).

Още снимки вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase