Заводът на Литекс Моторс край Ловеч, в който се сглобяват модели на Great Wall Motor. Снимка: Automedia.bg

Лошите перспективи пред автомобилния пазар на Русия накараха редица компании да се изтеглят или да намалят инвестициите си в страната. Китайският производител Great Wall Motor обаче не се притеснява от икономическата обстановка и ще построи завода си в Тулска област.

През последните седмици в медиите в страната се появиха опасения, че китайците ще изтеглят инвестицията си, но това бе опровергано. Представители на Great Wall Motor посетиха Тула и след среща с местното управление обявиха, че проектът няма да бъде спрян.

Общата инвестиция на Great Wall Motor в новото предприятие ще бъде за близо 500 млн. евро. Целта е в завода да се произвеждат всички модели от бранда Haval, като работата на завода ще стартира през 2017 г. Предвиденият годишен обем от 150 000 бройки трябва да бъде достигнат през 2020 г.

Китайската компания обещава да създаде 2500 работни места. Работата по строителството на завода ще стартира още в началото на май. Предприятието няма да отговаря само за финалното сглобяване на колите, в него ще се произвеждат над 60% от необходимите компоненти.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase