Колаж: Automedia.bg

Проектът "Кортеж", който трябва да създаде автомобили за управляващите в Русия, навлезе във финалната си фаза. Основният автомобил - президентската лимузина, бе представен пред руски журналисти. Общо три модела ще бъдат изградени в рамките на проекта - лимузина, ван и SUV, като те ще се предлагат и на пазара.

Президентската лимузина, която е първият автомобил от проекта, е все още прототип, но изграден в реални размери. Снимки на екстериора на луксозното возило липсват, тъй като на присъстващите на презентацията е било забранено да снимат. Интериорът обаче е напълно разсекретен.

Към момента няма яснота кой завод ще се заеме с производството на лимузината, но е решено, че останалите два модела от проекта за луксозни руски автомобили - SUV и ван, ще се изграждат в Уляновския автомобилен завод. Обемът на производство ще достига 40 000 коли годишно.

"Сложността и мащабът на този проект са без прецедент в автомобилната промишленост на Русия", заяви пред "Россия 24" Максим Нагайцев, ръководител на НАМИ. Той обясни, че автомобилите ще бъдат изцяло руско производство, но все пак някои от компонентите им ще бъдат доставяни от външни доставчици. "Има много компоненти, които е безсмислено да произвеждаме сами. По-рентабилно е да ги поръчаме на външни доставчици. Това е световна практика", коментира той.

Нагайцев разкри също така, че е отворен конкурс за такива доставчици, като в него вече са се включили компании, които произвеждат части за големите производители на луксозни автомобили. Самото производство на моторите, които ще бъдат 4-,6-,8- и 12-цилиндрови, ще се осъществява в Русия от местна компания.

Повече от 300 специалисти работят по създаването на бъдещите луксозни коли на Русия, като сред тях са и инженерите на руския производител на суперколи Marussia Motors, който в началото на април прекрати дейността си.

Автомобилите от проекта "Кортеж" ще бъдат предложени и на пазара. Най-достъпни ще бъдат ванът и всдеходът, чиято цена се очаква да стартира от около 1 млн. рубли (приблизително 20 300 евро). Премиерите на автомобилите трябва да се състоят през 2016 г.

Видео от презентацията на лимузината вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase