Снимка: AutoMedia.bg

Канадски учени установиха, че присъствието в автомобила на житейската половинка по време на движение значително влошава способностите на шофьора.

В рамките на проведеното изследване учените попитали двойките за най-сериозните им разногласия и ги помолили да ги разположат по ред на важност. После по време на тестовото шофиране ги накарали да започнат да обсъждат тези теми.

Резултатите показват, че шофьорите в присъствие на своята половинка нарушават правилника по-често, като най-вече не спазват ограничението на скоростта. При това няма никакво значение дали спорят по някоя от темите, или са на едно мнение.

Експертите са категорични, че влиянието на „съпружеския фактор” върху водача е по-голямо дори от това на телефона. По време на тестовете се оказва, че разправиите между двамата могат да достигнат такова ниво, че шофьорът на моменти дори не вижда пътя, по който кара.

За екипа канадски учени това не е първото изследване от подобен характер. Преди това те са накарали шофьори да решават логически задачи по време на движение, за да разберат как реагира мозъкът им в подобна ситуация при опасност на пътя.

 
Следващото им намерение е да проверят как се развиват отношенията между родители и деца по време на пътуване.
 

Още любопитни новини от света на автомобилите вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase