Снимка: AutoMedia.bg

Всички държавни служители в Китай са длъжни да се возят само на автомобили на местни компании. Целта е да се стимулира допълнително производството на коли в страната.

Министерството на промишлеността и информационните технологии на азиатската държава публикува списък от 412 модела, които ще бъдат закупени за местните чиновници, като сред тях няма нито един чуждестранен бранд.

Списъкът ще бъде "отворен" до 9 март, като в него ще могат да се нанасят корекции. Според експертите обаче това няма да промени решението да се помогне на местните производители.

През 2010 г. Китай е похарчил 12.7 млрд. долара за закупуване на служебни коли, които представляват 4.5% от автопарка в страната (при средна цена на автомобил около 25 000 долара).

От 2007 г. досега броят на служебните автомобили е нараснал до 5.2 млн., като 80% от тях са произведени от чужди компании. С най-голяма популярност се ползват моделите на Volkswagen, General Motors и Toyota Motor.

Веднага след публикуването на списъка акциите на борсата на водещите китайски производители скочиха - тези на Dongfeng Automobile с 10%, на FAW с 4,9%, а наGreat Wall Motor с 3,6%.

Още автомобилни новини вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase