Снимка БГНЕС

Държавният департамент на САЩ одобри оръжейна сделка с Полша на стойност 3,5 милиарда долара. С тези средства ще бъдат закупени стотици ракети тип "въздух-въздух" и "земя-въздух".

Новината бе обявена при посещението на президента и премиера на Полша - Анджей Дуда и Доналд Туск, във Вашингтон, предаде БТА.

Президентът на САЩ Джо Байдън подчерта, че обявената по-рано доставка на боеприпаси за Украйна на стойност 300 млн. долара няма да е достатъчна, и повтори призива към Конгреса да одобри още средства за Киев: "Трябва да действаме преди да стане наистина твърде късно. Защото, както Полша помни, Русия няма да спре в Украйна. Путин ще продължи и ще постави под заплаха Европа, Съединените щати и целия свободен свят."

Лидерите на Полша призоваха за допълнително укрепване на източния фланг на НАТО и за увеличение на минимума разходи за отбрана на членовете на алианса от 2 на 3 процента от брутния вътрешен продукт.

Дуда и Туск са политически опоненти, но демонстрираха забележително единство при посещението си в САЩ. Консервативният полски президент Анджей Дуда се присъедини към министър-председателя на Полша, дясноцентриста Доналд Туск на 12 март, за да обсъдят изпращането на повече оръжия за Киев.

Надеждата на Дуда и Туск е, че демонстрацията им на единство ще убеди конгресмените във Вашингтон да работят заедно в общата кауза за защита на демокрацията в Европа. Представители на Белия дом заявиха, че искат това послание да намери отзвук във Вашингтон - и особено в залата на Конгреса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase