Снимка: архив Reuters

Все повече хора се обединяват около разбирането, че климатичните промени оказват силно негативно влияние върху Земята. 38% от хората в САЩ определят климатичните промени като криза, а други 38% като мащабен проблем, показва проучване на Washington Post. Освен това броят на хората, които отричат наличието на проблем, намалява значително. Дори 60% от републиканците признават, че в основата на проблема е човешката намеса, пише Ноа Смит в анализ за Bloomberg.

Големият въпрос е какво биха сторили американските граждани, за да се разреши проблемът. Проучването на Washington Post сочи, че само 37% от анкетираните смятат, че са необходими сериозни лишения. Ако американците не обмислят да плащат с 2 долара повече за електричество на месец, вероятността за всеобщи действия изглежда ниска.

Важно е да се отбележи, че при наличието на сериозен план за забавяне на глобалното затопляне, голяма част от американските граждани ще бъдат засегнати финансово. И ако те пожелаят да са съпричастни в борбата с климатичните промени, то трябва да разбират икономическите саможертви, които ще е нужно да направят. Необходимите мерки могат да се видят най-добре в амбициозния климатичен план на губернатора на Вашингтон Джей Инслий.

Планът на Инслий призовава за производство на енергия без въглероден диоксид до 2035 г. Това означава пълен отказ от въглища и природен газ, като те ще бъдат заменени от източници като слънчева или вятърна енергия. Поради това ще трябва да се построят редица предприятия и заводи за съхранение на енергия, а сградите ще трябва да се приспособят за използването на електричество вместо газ за отопление и готвене. Освен това ще е необходимо изграждането на множество станции за зареждане на електромобили заради прехода от превозни средства на газ и бензин към електрически автомобили.

Още новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase